U Rimu su prije nekoliko dan aproglašeni pobjednici ovogodišnjeg natjecanja za najbolji panettone na svijetu. Iako je rieč o svjetskmo natjecanju, panettone je toliko specifično talijanska disciplina da je ovo natjecanje praktički otvoreno prvenstvo Italije. No, organizatori, Međunarodna federacija za slastice, sladoled i čokoladu, žele globalizirati natjecanje.
“Zašto bi najbolji panettone na svijetu morao biti iz Milana? Slastičari iz cijele Italije godinama se nameću panettonima prepoznatima kao najboljim proizvodima u svojim kategorijama. Ali sada želimo globalizirati izazov. Zašto Kina, Ujedinjeni Arapski Emirati ili Australija ne bi znali napraviti jednako dobar panettone kao Milano?” poručili su organizatori u ovogodišnjem pozivu kandidatima.
Ove godine u žiriju su bili Roberto Lestani, Matteo Cutolo, Claudia Mosca, Enrico Casarano i Maurizio Santili, sve slastičari svjetski šampioni u pripremi panettonea. Panettoni se ocjenjuju u nekoliko kategorija. ukrašeni, inovativni i klasični. Ocjenjuju se miris, urednost reza, boja, veličina, pravilnost i raspored mjehura, okus, kora, dizanje tijesta, izgled i dizajn. Svi slastičari koriste svoje startere, suci traže balans sastojaka, gledaju kao slastičari mijese, važu, fermentiratju tijesto i oblikuju panettone. Ovo su pobjednici
Francesco Luni, slastičarnica Estense, Padova
Ruggiero Carli, Emporio Borsari, Badia Polesine, Rovigo
Pascquale Pesce, slastičarnica Pesce, Avella, Avellino
Luca Borgioli, slastičarnica I Frari delle Logge, Prato
Maria Principessa, dizjanerica slastica, Poggio Moiano, Rieti