Tržnice su pune mladog graška, jednog od potencijalno najvrednijih sastojaka koji obilježavaju tržnice u svibnju. Grašak je i gastronomski i nutricionistički superiorno povrće. Grašak, naravno, jedemo cijelu godinu, jer je riječ o povrću koje zaista dobro podnosi smrzavanje (ali jako loše podnosi konzerviranje).
No, prava stvar, u kojoj možemo uživati u svibnju i lipnju, neusporedivo je superiorna smrznutom grašku. Iznimno je važno da grašak očistite neposredno prije kuhanja. Nikad nemojte kupovati već očišćeni grašak jer se njegovi šećeri, kad zrno izađe iz mahune, vrlo brzo pretvaraju u škrob. A želimo uživati u voćno slatkom, a ne u škrobastom grašku. Recept koji objavljujemo pokazuje kako se mladi grašak, uz vrlo malo truda, može pretvoriti u vrhunsko delikatesno jelo.
za dvoje
Očistite grašak. To je ugodan, pomalo meditativan posao. Odmah ga ubacite u malo kipuće, dobro posoljene vode. Poslije tri minute dodajte vrhove šparoga (stabljike sačuvajte za temeljac). Kuhajte još minutu.
Procijedite, vratite u rajnglicu, popaprite pa dodajte par kocki maslaca. Poklopite posude i protresite, da bi se maslac ravnomjerno rastopio. Istodobno ispržite pancetu na malo maslinova ulja. Posušite između slojeva kuhinjskog papira, što će pojačati hrskavost. U duboki tanjur stavite grašak i šparoge. Na zeleno povrće posložite, zbog boje, teksture i svježine, rotkvice narezane na tanke diskove. Naribajte parmezan ili grana padano ili pecorino, pa dodajte par kapi pikantnog zelenog ulja. Na vrh još natrgajte listove intenzivno aromatične mente. Menta i grašak se obožavaju. Rubove dubokih tanjura obložite hrskavom pancetom.
Uz ovo ultrajednostavno i preukusno proljetno jelo servirajte neki ozbiljan kruh poput sourdougha iz Korice i lagano kremasto ali svježe vino herbalno voćnih aroma, poput Kozlovićeve malvazije, Festigia malvazije ili Košutićeva i Voštinić Klasnićeva škrleta.