Dostavna se hrana, kako smo naučili u zadnjih godinu dana, u otprilike 90 i više posto slučajeva svodi na tri žanra: pizzu, burgere i roštilj. Neovisno o tome što ni pizza, ni burgeri ni roštilj baš ne vole dostavu. Kad ih već naručujemo, što baš svi rade, možemo ih učiniti nešto zabavnijim uz dobar izbor pića. Evo liste vina i piva koja se slažu uz pizze, burgere i meso s roštilja.
Uz pizze, zbog slatkokiselih okusa rajčice i masnoće sira, dobro idu crna vina s puno svježine, ili bijela vina s dosta svježine ali i jačim tijelom. Uz bogatije pizze s dimljenim mesom i kobasicama, probajte i s crnim vinima s malo jačim tijelom ali uvijek s dosta svježine: Kad je riječ o pivu, IPA je zbog citrusnog aftertastea i dosta alkohola optimalan izbor.
Ovaj jeftiniji crni cuvee (oko 45 kuna, na akcijama desetak kuna manje) s niz međunarodnih priznanja, kao da je dizajniran za pizzerie: svjež je iskričav, s dosta tamnog voća i uspješno gasi žeđ.
Damjanićeva Borgonja veoma je šatmantno, lakopitko vino s pino okusa i aroma crnog i crvenog voća.
Jednostavno Meneghettijevo crnp vino ima dovoljno svježine i primarnih aroma da bi se slagalo s pizzom.
Ovaj čileanski bestseler ima dovoljno jako tijelo da bi podnio pizzu s bresaolom, mortadelom ili kobasicama, a opet je pun bazičinih, kiselo slatkih voćnih okusa.
Ako uz pizzu ne želite piti crno, probajte s ovim čvrsto strukturiranim klasikom koji se može izboriti s okusima rajčice, i čija svježina fino reže masnoću sira.
Loši burgeri, oni koji sadrže premasne pljeskavice od mesa sumnjivog porijekla, ne traže nikakvo vino. Uz njih je najbolje piti colu ili neko bezvezno pivo.
Dobri burgeri, koji se baziraju na pljesksvicama od kvalitetnog mesa i puni su ukusnih dodataka, od hrskave pancete do umaka od čilija ili karamelizirsnog luka, mogu podnijeti srednje kompleksna, nipošto preteška crna i bijela vina.
Kad je riječ o pivu, skoro svi svijetli aleovi, od bazičnog Pale Alea Zmajske pivovare do moćnog Duvela, odlično funkcioniraju.
Miloševo jednostavno vino i dalje je jedan od najboljih baznih plavaca na hrvatskom tržištu. Ono je dovoljno bogato i kompleksno da bi išlo uz gastronomski burger, a opet nije preveliko da bi ga pojelo.
Kozlovićevi mladi terani nisu prekiseli, imaju puno voća i onaj fini, ugodni karakter ozbiljnog, tehnički perfektno napravljenog vina.
Castello je skoro briljantno vino, koje ide i uz gourmet burgere i uz dobar biftek. Ono je toliko precizno napravljeno da se relativno visoki alkohol uopće ne osjeti. Naprotiv, Castello je lakopitak a opet dovoljno složen da zaista oplemenjuje svako jelo od govedine.
Riječ je o ozbiljno strkturiranom crnom vinu punom crvenog voća, koje košta oko 45 kuna, smiješno malo za svoj rang kvalitete.
Beljski Vrhunski chardonnay spada među manje poznata izvrsna baranjska vina. Nema ga mnogo i nikad se ne reklamira. Radi se o jednom od najboljih chardonnaya na našem tržištu, čija širina ide dobro i uz crveno meso, a čvrsta struktura pomaže gašenju žedji.
Ovdje se, naravno, radi o tome što stavljamo na roštilj. Dobar točeni lager ili Svijetli ale fino idu uz skoro dva jela s roštilja osim onih najmoćnijih, poput steakova.
Uz piletinu, povrće sa žara, svinjske kotlete.
Uz lungiće, teleće kotlete, svinjske kobasice.
Uz pljeskavice i druga jela od mljevene govedine. Syrah je slaĐa i voćnija, a Teran strukturiranija i svježija opcija.
Uz biftek i druge steakove. Matoševićeva Grimalda jedno je od najboljih istarskih crnih vina, koje svojm tijelom i voćno zadimljenim aromama i okusima prirodno ide uz krvavu govedinu s roštilja.
Ako vam se ne pije crno, probajte s ovim maceriranim sivim pinotomi iz slovenskih Brda, dovoljno robustnim da podnese čak i većinu steakova.