Topla je nedjelja poslije prvomajske subote.. Plac i dućani jutros su bili prazniji nego inače. Ali su zato sve lokacije za piknik i roštiljanje prepune. Prepuni su i restorani na sjevernom Jadranu, a ni zagrebačkim terasama ne ide loše. Stoga smo našu uobičajenu rubriku Nedjeljni ručak danas odlučili pretvoriti u Nedjeljnu večeru.
U nedjelju navečer svi smo prilično siti, tako da u obzir dolazi samo nešto lagano, zeleno i zdravo. Poput ove juhe od mladog graška, bazirane na Escoffierovoj enciklopediji francuske kućne kuhinje, koja se na engleskom objavljuje pod naslovom 2000 Favourite French Recipes.
Usput govoreći, grašak je napokon došao na tržnice, Mali je, sladak i košta između 40 i 50 kuna za kilogram.
Za četvero
Sastojci
Grašak očistite neposredno prije kuhanja juhe. Grašak ne može stajati jer se na zraku mijenja struktura njegovih šećera. Zato ga čistimo par minuta prije uporabe i nikad ne kupujemo već očišćeni grašak. Sitno nasjeckajte zelene dijelove mladog luka, pa ih lagano prepržite na maslinovu ulju.
U malo posoljene vode kuhajte grašak i zelenu salatu. Pet minuta sasvim je dovoljno za prvi mladi grašak. Stavite u blender grašak, salat , mladi luk i par žlica temeljca, zavisno o tome kakvu gustoću juhe želite postići. Dio graška nemojte staviti u blender.
Miksajte dok ne postane potpuno glatko. Vratite juhu u posudu u kojoj ste kuhali grašak i salatu: uloga salate jest da juhi pruži još jednu, sasvim delikatnu dimenziju okusa. Ubacite barem 50-tak grama hladnog maslaca, pa zagrijte juhu povremeno miješajući da bi se maslac otopio i emulgirao. Posolite i poparite.
Skinite s vatre, pa dodajte zrna graška kako biste dobili još jednu teksturu. Ulijte u tanjure, naribajte malo sira, dodajte par kapi istarskog ili nekog drugog pikantnog ulja, pa sve završite natrganim listićima mente koja se fenomenalno slaže s graškom.
Uz ovo lagano ali ipak supstancijalno proljetno jelo možemo piti bilo koju svježu mladu malvaziju ili sauvignon s dominantnim zelenim notama.