Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Nedjeljni ručak Kulta Plave Kamenice pripremio je Torov chef Mario Mihelj. Njegov salmorejo ukusniji je od većine gazpacha

Salmorejo je hladna andaluzijska juha od rajčica, kruha i maslinova ulja, koja je bitno kremastija i gušća od gazpacha. Chef zagrebačkog El Tora Mario Mihelj naglašava da su za dobar salmorejo najvažnije zrelost, sočnost i slatkoća rajčica. Mihelj u El Toru kombinira cherry rajčice i šljivare.

mario-mihelj
Chef Mario Mihelj

EL TOROV SALMOREJO

Sastojci

  • 500g rajčica, oguljenih
  • 0,02 l vinske bijele kvasine
  • 80 g bijelog kruha 
  • malo srirache
  • 1,5 dcl maslinovog ulja (ne istarskog jer ne želimo da juha dobije snažniju gorku notu)
  • sol
  • svježe mljeveni papar

U blender stavite rajčice ,ocat, srirachu, sol,papar i kruh narezan na kockice. Iako salmorejo zahtijeva i češnjak, ne stavljamo ga jer nakon nekog vremena češnjak fermentira u kiselini octa i stvara neugodne mirise. Umjesto češnjaka koristimo srirachu. Sve blendajte dok smjesa ne poprimi jednoličan izgled. Zatim postupno dodajte maslinovo ulje i emulgirajte. Juha će iz crvenkaste boje prijeći u narančastu, dok će tekstura postati glatka i svilenkasta. 

Probajte, ako treba dodajte još soli i papra i stavimo u hladnjak na 3 sata. Salmorejo možete poslužiti uz meko kuhano jaje i prepečenu pancetu. U El Toru salmorejo serviramo s uljem od bosiljka i kockicama rajčice.

Vinska preporuka Zelene arome sauvignona efektan su ljetni kontrast okusima i mirisima rajčice: Radovan, Erdoro, Galić, Puhelek, Štampar lani su proizveli vrlo dobre do odlične sauvignone

ČOKOLADA
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
  • BUZZ
  • RESTORANI
  • VINO
  • HOTELI
  • MIKSOLOGIJA
  • KONTAKT
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

Nedjeljni ručak Kulta Plave Kamenice pripremio je Torov chef Mario Mihelj. Njegov salmorejo ukusniji je od većine gazpacha

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min