Salmorejo je hladna andaluzijska juha od rajčica, kruha i maslinova ulja, koja je bitno kremastija i gušća od gazpacha. Chef zagrebačkog El Tora Mario Mihelj naglašava da su za dobar salmorejo najvažnije zrelost, sočnost i slatkoća rajčica. Mihelj u El Toru kombinira cherry rajčice i šljivare.
Sastojci
U blender stavite rajčice ,ocat, srirachu, sol,papar i kruh narezan na kockice. Iako salmorejo zahtijeva i češnjak, ne stavljamo ga jer nakon nekog vremena češnjak fermentira u kiselini octa i stvara neugodne mirise. Umjesto češnjaka koristimo srirachu. Sve blendajte dok smjesa ne poprimi jednoličan izgled. Zatim postupno dodajte maslinovo ulje i emulgirajte. Juha će iz crvenkaste boje prijeći u narančastu, dok će tekstura postati glatka i svilenkasta.
Probajte, ako treba dodajte još soli i papra i stavimo u hladnjak na 3 sata. Salmorejo možete poslužiti uz meko kuhano jaje i prepečenu pancetu. U El Toru salmorejo serviramo s uljem od bosiljka i kockicama rajčice.
Vinska preporuka Zelene arome sauvignona efektan su ljetni kontrast okusima i mirisima rajčice: Radovan, Erdoro, Galić, Puhelek, Štampar lani su proizveli vrlo dobre do odlične sauvignone