Uzgoj brancina orada čini svakodnevnu prehranu zdravijom, ukusnijom i relativno jednostavnom. Jasno je da se uzgojena riba ne može usporediti s divljom. Ali, uzgojena riba redovito je svježa, nutricionistički korisna i ima dobru, razmjerno čvrstu teksturu.
Zbog donekle neutralnog okusa, uzgojena je riba podesna za recepte sa snažnijim začinima; brancinu i oradi iz supermarketa dobro je dodati malo karaktera. Naposljetku, uzgojena riba nije skupa.
Sve ove prednosti bijelih riba iz uzgajališta pretvorili smo u tehnički jednostavan, uistinu iznimno zdrav i pikantan hladni ručak, idealan za vrućine koje nam već pomalo idu na živce.
Sastojci za dvoje
Postupak
Luk narežite na kolutove, pa ga marinirajte u octu, soli i šećeru barem nekoliko sati.
Sat vremena prije slaganja salate, ocijedite i osušite.
Oradu ispecite na tavi, u maslinovu ulju.
Zatim je filetirajte na četiri dijela i uklonite kožu. Ne želimo da nam ljigavi komadići kože plivaju u dresingu.
Iceberg nasjeckajte na duge rezance.
Mahune skuhajte al dente i narežite na veličinu zalogaja.
Indijske orahe prepržite na suhoj tavi.
Rotkvice narežite na kolutove. Cherry rajčice zapecite na vrućem ulju, pa ogulite.
Napravite dresing od pola decilitra najboljeg ulja koje imate, soka limete i par kapi Tabasca.
Na svaki tanjur položite rezance salate. Na salatu položite, jedan kraj drugog, da se ne preklapaju, dva filea orade. Okružite ih mahunama, rajčicama, indijskim orasima, rotkvicama i lukom.
Sva lagano posolite i popaprite.
Na file naribajte puno svježeg đumbira koji ste prethodno ogulili.
Ribu i povrće zalijte dresingom, ali nemojte pretjerati: ne želimo da se salata pretvori u juhu.
Na kraju fileima dodajte natrgane listove bosiljka.
Uz salatu poslužite neki gušći, tamni kruh s hrskavom korom.
Svježi đumbir baš ne voli vina, osim onih naglašeno aromatičnih. Stoga bismo kao prvu opciju predložili neki dobar rizling, a kao drugu, dostupniju, traminac Iločkih podruma, osobito onaj s oznakom vrhunski.