Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Nekad su se za Božić masovno pekli panjevi. Sad kad konačno imamo Instagram, rijetko ih viđamo. Ovo su najljepši koje smo našli

panj-recept

Malošto je izazivalo toliku zavist i natjecateljski duh kao raskošni, pretjerani i što vjerniji čokoladni panjevi koji su se nekad pekli za Božić. Panj je idealan kolač za Instagram. Ipak, sad kad konačno imamo medij za hvalisanje s uspjelim kolačima, panjeve gotovo da ne viđamo.

Panjevi su tradicionalni božićni kolači. Rade se kao rolade od što nježnijeg biskvita, po mogućnosti bez brašna i s kakaom, punjenog tučenim vrhnjem obogaćenim alkoholom, čokoladom, orasima, kakaom, vanilijom. Najvažnija stvar u panju je pravilno napraviti rolade da ne puknu i da kad ih prerežete podsjećaju na godove drveta, a još važnije pogoditi glazuru i dekorirati je tako da što više podsjeća koru drveta.

Najbolji panj je s korom od ganachea. Osnovni se oblik radi od jedne cijele rolade i druge, prerezane ukoso i složene oko glavne kao grana na deblu. Svakoga Božića, veliki svjetski slastičari natječu se u disciplini što spektakularnijih panjeva. Evo ovogodišnjih favorita.  Želite li sami napraviti božićni panj, recept pogledajte OVDJE

François Perret, Ritz, Pariz

Slastičar François Perret, ovoga Božića panj ne napravio s pralinama od karameliziranih badema i laganog moussea od čokolade.

buche-meurice

Cédric Grolet, Le Meurice, Pariz

Cédric Grolet predlaže panj s ganacheom od yuzua i tri punjenja: od limuna, limete i crnog limuna (sušenih iranskih limeta).

Cyril Lignac

Ovaj panj krajnje pročišćene siluete dizajnirao je Cyril Lignac, od čokolade s passion fruitom, soli, i joconde biskvitom (lagani biskvit s bademima) s kakaom. Velika atrakcija ovog kolača su teksture.

Jean-Paul Hévin

buche-hevin

Čokolatijer Jean-Paul Hévin napravio je biskvit od crne čokolade bez brašna, mousse od vanilije, gel od yuzua i mousse od gorke čokolade 67%. Ukrasi do čokoladnih pera u pastelnim bojama su neodoljivi.

Michael Bartocetti, George V, Pariz

Ova prilično dekonstruirana forma djelo je glavnog slastičara pariškog hotela George V Michaela Bartocettija. On je napravio verziju tradicionalnih božićnih zečića, od peruanske mliječne čokolade, osvježene voćem i prahom jalapeno papričica. U sredini je meka pralina od pekan oraha i sobache (heljidnog čaja).

Yann Couvreur

Uvijek duhovit i odan svom zaštitnom znaku lisicama, Yann Couvreur napravio je cijelu lisičju obitelj od kreme od kave, prhkog tijesta i srca od karamela i kave.

Jeffrey Cagnes

buche-cagnes

Srce od karamela, slanog karamela i ganachea od čokolade s tonkom, čokolada s cvijetom soli, krema od madagaskarske vanilije i kora od mliječne čokolade čine ovaj moderni mozaični panj Jeffreya Cagnesa.

Pascal Hainigue, Bristol, Pariz

buche-bristol

Ovaj panj je posveta kakaovcu, oblikom i sastavom. Napravljen je od nekoliko tekstura i vrsta peruanske čokolade.

ČOKOLADA
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
  • BUZZ
  • RESTORANI
  • VINO
  • HOTELI
  • MIKSOLOGIJA
  • KONTAKT
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

Nekad su se za Božić masovno pekli panjevi. Sad kad konačno imamo Instagram, rijetko ih viđamo. Ovo su najljepši koje smo našli

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min