Ako ste jedni od onih koji bi radije ostali gladni nego stavili u usta nugget, whooper ili neki drugi fast-food izum, ljeto je sezona u kojoj ste najranjiviji. Putovanja. Benzinske stanice.Kolone, lutanja po malim mjestima, mamurluk, cjelodnevna kupanja…razloga koji vas mogu dovesti na kiosk ili blagajnu iza koje stoji nasmijana osoba s pločicom na košulji je bezbroj. Fast-food je neuništiv jer rješava problem. I tamo gdje nema velikih fast-food franšiza,i tamo gdje ima restorana, prije ili kasnije ćemo poželjeti pojesti nešto na brzinu brzini, jedno jelo, s nogu, potpuno neformalno i bez puno filozofiranja. Nitko nije isključen, pa su tako neki od najslavnijih i najcjenjenijih chefova na svijetu za Bloomberg su otkrili svoje favorite među fast-food restoranima i svoje najdraže stvari s njihovih menija.
Heston Blumenthal
Chef Fat Ducka Heston Blumenthal jede u lancu Five Guys jer, tvrdi, imaju dobar hamburger i milkshake, a i prodavači “pokazuju neki interes za hranu”, barem kad je on s druge strane pulta.
Danny Meyer
Iako je osim za Gramercy Tavern zaslužan i za fast-food franšizu Shake Shack, Danny Meyer ide u Popeyes na piletinu, “jer je hrskava i pikantna”. Najbolja su mu, kaže, krilca i bataci s obveznim pecivima i dirty rice prilogom, Cajunskim jelom od bijele riže s lukom, paprikama, pilećom jetricom i začinskim travama. Budući da je među slavnim chefovima Meyer najveći stručnjak za fast-food, nabrojao je više od jednog favorita. Chipotle zbog burrita, iako je lanac već neko vrijeme u teškim problemima zbog trovanja hranom u njihovim restoranima, i Shake Shack.
Massimo Bottura i Helene Darroze
Massimo Bottura, chef Osterie Francescane nedavno proglašene najboljim restoranom na svijetu, i Helene Darroze, tvrde da im je Shake Shack prihvatljiv zbog pažnje koju pridaju detaljima i kvaliteti mesa, kruha i umaka.
Karam Sethi
Jedina preporuka za KFC na ovoj listi stigla je iz Londona, jer Tower Zinger koji voli chef Gymkhane Karam Sethi nije baš na svakom meniju te franšize u svijetu. U Hrvatskoj se, recimo, prodaje Grander Zinger. Sethi tvrdi da su “mekana pohana pileća prsa, pogačica od krumpira, pikantna salsa od rajčice, majoneza, hrskava iceberg salata i pecivo od sezama” dovoljni da povremeno svrati u KFC.
Wolfgang Puck i Nuno Mendes
Kultni klasik američke Zapadne obale, In-N-Out Burger je fast-food lanac u koji ulaze chef Spaga Wolfgang Puck i Nuno Mendes iz londonskog Chiltern Firehousea. Razlog – hamburger koji poslužuju u listu salate umjesto u pecivu, nešto slično kao što radi zagrebački Submarine.
Joan Roca
Restoran El Celler braće Roca službeno najcjenjeniji restoran na svijetu među profesionalcima. Što ne znači da ne znaju za dobar fast-food. Ili u slučau Joana Roca, fast-casual, washingonska franšiza Beefsteak španjolskog chefa Joséa Andrésa kojoj predviđaju da će osvojiti svijet konceptom koji se temelji na kvaliteti povrća.
Daniel Boulud
Osnivač jednog od omiljenih njujorških restorana Daniel, chef Daniel Boulud dosta često ide u Le Pain Quotidien, lanac pekarnica koji je 1990. u Bruxellesu pokrenuo alain Coumont, Bouludov bivši suradnik, i tako izmislio cijeli novi model u ugostiteljstvu. Le Pain Quotidien i njegovi veliki komunalni stolovi danas su među najpopularnijim mjestima za doručke i bruncheve na svijetu, s lokalima u dvadesetak velikih gradova uključujući Pariz i Tokio.
Gastón Acurio
Chef Lime Gastón Acurio ostaje fokusiran na peruansku kuhinju i kad je u pitanju fast-food. Njegov favorite je lanac La Lucha Sanguchería iz Lime, specijalizirana za sendviče s mesom pripremljenim po starim peruanskim receptima, začinjene posebnim marinadama i salsama.