Kultni kopenhaški restoran chefa Renea Redzepija u petak je izbacio svoju zadnju večeru. Noma se zatvara, tim ide u Tulum u Meksiko gdje otvaraju pop-up u džungli od 12. travnja do 28. svibnja, a onda se vraćaju u novi prostor u Kopenhagenu, koji bi trebao biti nešto između eksperimentalnog biodinamičkog vrta i restorana u kojemu će se, kao i uvijek u Nomi, posluživati “hrana s osjećajem za vrijeme i mjesto”. Rezervacije za zadnju večeru u Nomi razgrabljene su prije više mjeseci, objavljene su stotine članaka sa sjećanjima na Nomu i predviđanjima budućeg razvoja Redzepijevih ideja. Evo kako je službeno zaključio svoju briljantnu fazu u Nomi (Instagram fotografije pokazuju još neka jela koja je poslužio zadnje večeri)
- Topla juha od moroške (nordijske kupine)
- Sezonska jabuka
- Svježa tanko narezana jakovska kapiac
- Jesenski tanjur
- Pita od rotkve
- Prirodno fermentirani kruh od pšenice i ljuštenog ječma iz Ølanda
- Kamenice i izdanci brokule iz Limskog fjorda
- Morski ježinac sa zeljem
- Škamp, luk u lavanda
- Muškatna tikva s ječmom
- Parena rakovica i umak od fermentiranog žumanjca
- Spaljeno povrće s pastom od jakovskih kapica
- Pečena koštana srž
- Desert od krumpira i šljiva
- Sladoled od kupinova drva i pečene kukute
- Mahovina u bijeloj čokoladi
- Čokolada punjena raženom kašom
https://www.instagram.com/p/BQ6L1qyAM2t/?taken-by=thegordinier
https://www.instagram.com/nomacph/