Chef Rene Redzepi najavio je Noma Projects, Nominu novu liniju proizvoda za maloprodaju kojom žele dijeliti znanje sakupljeno tijekom 18 godina u njihovu istraživačkom laboratoriju Noma Ferments, jednom od najutjecajnijih mjesta suvremene gastronomije. Laboratorij je kroz njegove najvažnije faze vodi David Zilber.
Prvi Nomini proizvodi u maloprodaji bit će Project 001, linija garuma za koje već primaju prebilježbe. Laboratorij za fermentacije Nomi je omogućavao da u svojim jelima gostima ponudi posve nove okuse i pogled na namirnice otkrivajući im prastare tehnike transformacije hrane. Tijekom pandemije laboratorij je bio temelj za lansiranje proizvoda za dostavu pomoću kojih su ljudi kod kuće mogli stvoriti ugođaj Nome.
“Svaki daljnji projekt bit će naš način da otvorimo teme do kojih nam je stalo, kroz prizmu hrane,” rekao je Redzepi. Garumi iz prve linije napravljeni su, objasnio je pream “tisućljetnom receptu koji smo razvijali zadnjih dvadeset godina. To su moćni umaci puni umamija koji su bili ključni za uspjeh Nominih veganskih i vegetarijanskih menija. Želimo vam omogućiti da izvučete više iz povrća u svakodevnom kuhanju.”
Preko interneta se mogu naručiti veganski dimljeni garum od gljiva i vegetarijanski od slatke riže s jajima. Dizajn ambalaže potpisuju njujorška agencija Gretel i umjetnik David Shrigley.