Zagrebačka restoranska scena snažno je i dinamično ušla u novu godinu. Od blagdana do danas u glavnom se gradu otvorilo mnogo novih restorana, bistroa i barova. Pojedina se veća otvorenja, poput steakhousea u Novom Zagrebu očekuju do ljeta, a neka od najvažnijih, poput Le Kolača, već za Uskrs. Pojedini novi projekti, poput Sala, originalni su i dubinski inovativni, pa daju dodatni vrijednost zagrebačkoj ugostiteljskoj pozornici. Evo liste najvažnijih zagrebačkih otvorenja unatrag tri mjeseca.
Salo je jedinstvena kombinacije delikatesne pekarnice i bistroa, s vrhunskim proizvodima, koji odražavaju čvrsta uvjerenja vlasnika o karakteru prave, minimalno procesirane lokalne hrane. Salo je najmoderniji ugostiteljski koncept u Zagrebu.
Bekal Marka Turkovića i Tvrtka Šakote gastronomski je bistro posvećen otvorenoj vatri. Sve što smo dosad probali vrlo je dobro do izvrsno. A janjad na ražnju i tuste posavske guske tek dolaze.
Boogie Lab je oveća tvornica kruha potpuno otvorena prema ulici, s restoranom, barom i trgovinom u kojoj se kruh prodaje. Riječ je, opet, o iznimno modernom, atraktivnom konceptu, na izvrsnoj lokaciji u Parku kneževa, preko puta igrališta Križanićeve gimnazije.
Matsu je moderno uređeni azijski restoran, koji bi u idućih godinu dana trebao prerasti u lanac. Matsu ima vrlo dobar sushi no apsolutni je favorit losos Teriyaki. Od otvorenja 9. veljače do jučer, Matsu je prodao preko 600 steakova lososa. Idući Matsu otvara se u Buzinu.
Vinski bar na Vrbanima, naslonjen na vinoteku, Lu Ma Ekskluziv otvorio se pred Božić i od tada se ne prazni. U zadnje su vrijeme osobito popularna gostovanja uglednih vinarija srijedom navečer. Večeras u Vrbane dolazi popularna istarska kuća Poletti.
Mali, zaigrano uređeni austrijski restoran blizu žičare u samo je mjesec dana postao jedan od najpopularnijih u Zagrebu. Tafelspitz, bečki i Kaiserschmarrn pokazali su se dobrim receptom za trenutni uspjeh.
U novom azijskom restoranu blizu Muzeja suvremene umjetnosti još nismo stigli ni ručati ni večerati. No, naši vanjski suradnici kažu da je Chopstix neočekivano profesionalno korektan.
Pastry chef Robert Hromalić trebao bi oko Uskrsa otvoriti veliki lokal u Parku kneževa. koji neće biti samo slastičarna. Le Kolač bi mogao drastično promijeniti restoranski profil dijela Branimirove, u kojem zasad nema ničeg zanimljivog,, osim hotela Canopy Hilton.
Uspješni kvartovski ugostitelj Leon Haraminčić (Landsky, Kvart) i renomirani chef konzultant Mario Čepek udružili su na projektu comfort food susjedskog restorana oslonjenog na tradicijske recepte.