Na zagrebačkoj slastičarskoj sceni u zadnjih se godinu dana ponešto promijenilo. Trinity Sweets u Zaprešiću nametnula se kao jedna od maštovitijih slastičarnica otvorenih u Hrvatskoj u zadnjih desetak godina.
Torterie Macaron lani je proizvela kolekciju zaista vrhunskih zanatskih sladoleda, a Vincek je veoma dobrim makovnjačama i orehnjačama zakoračio prema višem segmentu tržišta ( nažalost, ostali kolači su im prosječni kao i ranije). S druge strane, većina starih slastičarnica i dalje peče tek prosječne kolače, bez gastronomskih ambicija. Evo trenutnog poretka najboljih zagrebačkih slastičarnica.
Otkako je Robert Hromalić prestao proizvoditi kolače za prodaju u supermarketima, kvaliteta svega u Le Kolaču vidljivo je porasla. Ovih su nas blagdana oduševili zaista fenomenalni financieri, koji su se topili u ustima.
Mlada slastičarka Ruža Šimić, koja je u Timeu radila s Robertom Hromalićem, sada priprema neke od najljepših, najukusnijih i najbalansiranijih deserta u Hrvatskoj. Ruža Šimić na putu je da postane autentična nova zvijezda hrvatskog slastičarstva, a svatko tko voli slatko trebao bi se odvesti do Zaprešića.
Slastičarnica Ljupke Gojić i Mihaela Mikića prodaje niz klasičnih francuskih kolača, koji su uvijek korektni do fini i dobro izgledaju. Jolie Petite primjer je pouzdanog mainstreama.
Minijaturni kolači ove male manufakture u Petrovoj imaju više okusa i karaktera nego kolači u 98 posto zagrebačkih slastičarnica. Princes krafne i bohem kocke su senzacionalne.
Melt proizvodi daleko najbolje sladolede u Zagrebu, još otkako je Orijent odustao od svojih starih receptura. Lanjski sorbetto od jagoda bio je apsolutno fantastičan, pa jedva čekamo ovogodišnju sezonu jagoda.
Pierre je ambiciozna slastičarna na Trešnjevci s dobro dizajniranim kolačima i dobrim sladoledom. Pierre tvrdi da koristi isključivo prirodne sastojke što je, naravno, jako pohvalno. Trebali bi još raditi na preciznijoj definiciji okusa i tekstura.
Torterie Macaron razmjerno je velik pogon. Utoliko više vrijedi podatak da i oni, baš kao mali Melt, sladoled od jagoda proizvode isključivo od pirea od pravih, svježih domaćih jagoda bez ikakvih praškova i pojačivača okusa tipičnih za hrvatsku proizvodnju sladoleda. A sladoled od pistacija radi se od paste sicilijanskih pistacija, među najskupljima na svjetskom tržištu.