Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NOVA STUDIJA Izgleda da glikemijski indeks ipak nije presudan. Sve vrste ugljikohidrata debljaju vas jednako

kruh-ugljikohidrati

Godinama čitamo kako kompleksni ugljikohidrati i škrob manje debljaju od šećera (jednostavnih ugljikohidrata) i da predstavljaju manji rizik od pretilosti zbog nižeg glikemijskog indeksa. Nova studija objavljena u časopisu Advances in Nutrition pokazuje da to po svoj prilici nije istina. 

Kako bi se razjasnilo utječe li glikemijski indeks u prehrani na tjelesnu težinu, provedena je meta-analiza, tj. Studija koja statistički izvještava o nizu drugih studija, u ovom slučaju provedenih na temu veze indeksa tjelesne mase i glikemijskog indeksa. Utvrđeno je da visoki glikemijski indeks koji karakterizira jednostavne šećere ima različite negativne posljedice, ali ne i na pretilost: ukratko, šećeri vas ne debljaju više od škroba ili crnog kruha.  

Podaci iz 34 istraživanja provedena na ukupno 1.940.968 odraslih osoba, nisu otkrili dosljedne razlike u indeksu tjelesne mase u skupinama koje su konzumirale hranu najvišeg glikemijskog indeksa s onima koje su konzumirale hranu nižeg glikemijskog indeksa. Rezultati su pokazali da dijete s niskim glikemijskim indeksom općenito nisu ništa bolje od dijeta s visokim glikemijskim indeksom kada je riječ o mršavljenju. 

“Iako vrsta ugljikohidrata, bila ona jednostavna ili složena, utječe na mnoge zdravstvene aspekte, izgleda da je glikemijski indeks kao mjera kvalitete ugljikohidrata relativno nevažan kao faktor mršavljenja. Na temelju rezultata opservacijskih kohortnih studija i RCT meta analize zaključujemo da postoji malo znanstvenih dokaza da su u prevenciji pretilosti dijete s niskim glikemijskim indeksom superiorne u odnosu na dijete s visokim glikemijskim indeksom,” zaključuje se u studiji.

Glikemijski indeks  uveden je 1981. godine kao način klasifikacije hrane na temelju njenog utjecaja na razinu šećera u krvi nakon obroka. Namirnice s visokim glikemijskim indeksom često se nazivaju “brzi ugljikohidrati”: u neznanstvenim publikacijama tako je uvriježena teza da brzi ugljikohidrati debljaju više od “sporih ugljikohidrata” s niskim glikemijskim indeksom. Unatoč popularnoj percepciji superiornosti dijeta s niskim glikemijskim indeksom za mršavljenje, izgleda da je tajna vitkosti ipak u količini kalorija, kretanju i smanjenju ukupne količine ugljikohidrata bez obzira na glikemijski indeks.

ČOKOLADA
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
  • BUZZ
  • RESTORANI
  • VINO
  • HOTELI
  • MIKSOLOGIJA
  • KONTAKT
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

NOVA STUDIJA Izgleda da glikemijski indeks ipak nije presudan. Sve vrste ugljikohidrata debljaju vas jednako

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min