U novom broju Decantera za veljaču, autorica Caroline Gilby Master of Wine objavila je svoj izbor najboljih crnih vina na Balkanu. “Ovo je kutak vinskog svijeta koji se zaista reinventao,” piše Gilby u članku pod naslovom Balkan Intrigue, “Jugoslavija je na svom vrhuncu imala 220 tisuća hektara vinograda i bila je jedan od deset najvećih proizvođača na svijetu. Cijela regija danas postaje središte dinamične proizvodnje kvalitetnih vina, dok svaka pojedina balkanska država na svoj način traži i razvija specifičan identitet. Njihova su bijela vina nesumnjivo poznatija, ali istraživati se itekako isplati, već zbog same raznolikosti sjajnih crnih vina, podjednako od autohtonih i internacionalnih sorti.”
Gilby ističe dvije glavne teme u vinskoj industriji regije, dominaciju internacionalnih sorti, posebno merlota, cabernet sauvignona i pinot noira i noviji uspon autohtonih sorti, koje se obnavljaju i pretvaraju u “profinjeno čistokrvno” grožđe poput terana i babića u Hrvatskoj, modre frankinje u Sloveniji, prokupca u Srbiji ili blatine u Hercegovini.
Kada je o hrvatskim vinima riječ, na Decanterovoj novoj listi koja obuhvaća sve od Makedonije do Goriških brda, dominiraju istarska crna vina, dok je od dalmatinskih ušao samo plavac mali Joe Ahearne. Poznato je da Decanterovi recenzenti nisu skloni plavcima jer ih smatraju preteškima i nedovoljno zanimljivima ali s druge strane, ovaj se izbor može tumačiti i kao još jedan prilog tezi da Istra ni izdaleka nije samo regija malvazija.
Kao najzanimljiviji proizvođači crnih vina u Hrvatskoj izdvojeni su Jo Ahearne, Badel 1862 (Korlat), Benvenuti, Bura-Mrgudić, Damjanić, Degrassi, Fakin, Franc Arman, Galić, Geržinić, Gracin, Grgić, Kabola, Korta Katarina, Kozlović, Matošević, Meneghetti, Pilato, Radovan, Saints Hills, Skaramuča, Stina, Tomić, Trapan, Vina Laguna i Zlatan Otok. Ovo je cijela lista.
“Ovo jednostavno divno vino iz jednog od najviših položaja u Makedoniji, kupaža je vranca i vina od starih loza kratošije (65 posto), s lijepim notama borovnica, kupina, finom kiselinom i teksturom tekuće svile.
“Fakin Good Wines slogan je ovog mladog, poduzetnog vinara, čija su vina upravo takva. Ovaj čisti teran krcat je sočnih murvi, s laganim dodirom začina i profinjenim taninima.”
“Regija Brda superioran je terroir za merlot. Marjan Simčič proizvodi otmjenu single cru verziju iz 54 godina starog vinograda. Vino je još mlado ali s fantastičnim notama kupina, baršunasto ali svježe i prekrasno strukturirano.”
“Neobično za Brda, ovo je kupaža na bazi cabernet sauvignona iz starih vinograda na prekrasnom položaju. Ozbiljno, zrelo, kompleksno vino s notama kave i crnih bobica, ali istodobno vrlo profinjeno i svježe.
“Plavac mali često ima previsoke alkohole da bi bio zabavan, ali britanska Master of Wine Jo Ahearne uspjela je napraviti izuzetno profinjeno vino, puno tipičnih nota divlje višnje i grožđica, s malo ljubičice, zrelo ali svježe, šljivasto i s dugim aftertasteom”.
“Krasna, atraktivna kupaža napravljena je od tri autohtone sorte koje su gotovo nestale iz Vipave, ali ih je briljantni Primož Lavrenčič spasio. Puno šljiva i kupina, osvježavajuće kiseline, odležavanjem u velikim hrastovim bačvama dobilo je pravu mjeru poliranih tanina. Organsko vino.”
“Ova minijaturna ali impresivna garažna vinarija novog vala vrlo aktivno obnavlja autohtonu srpsku sortu prokupac. Ovo vino ima privlačne arome višnje, šumskog voća i hrasta, solidnu dubinu na nepcu, ima fino teksturirane tanine i dugi aftertaste”.
“Istra je domovina nekih vrlo profinjenih merlota i caberneta, ali te internacionalne sorte ovdje dobivaju poseban lokalni štih s malo terana u kupaži. Privlačne arome začina, višnje i šljive, lijepo zrelo i koncentrirano voće plus fini tanini.”
“Barbera u Vipavi ima dugu povijest a ova fina biodinamička verzija je izbor iz jednog od najviših položaja u dolini. U vinu dominiraju note višnje i crvene kupine s malo divljeg bilja, hrskavom kiselinom i poliranim taninima.”
“Vipavska klima paše pinot noiru.Samo Premrn nedavno je preuzeo očevu vinariju i fokusirao se na eleganciju vina. Ovu profinjenu verziju odlikuju mladenačka malina, nježni tanini i dugi aftertaste. Vinogradi su u organskom uzgoju, a vino se proizvodi s prirodnim kvascima.”
Ivica Matošević zaslužan je za dolazak istarskih vina na kartu svijeta. U single vineyard Grimaldi Red merlotu dodaje malo terana da bi dobio svježe, užitno vino stvoreno za hranu, puno malina s notama divljeg bilja.
“Glatko, svijetlocrveno vino stilom podsjeća na pinot noir. Puno višanja, s notama višnjevače, čokolade i pržene kave, mekim taninima i finim balansom koji ga čini lakopitkim.”