Kult Plave Kamenice iz dana u dan izvješćuje o restoranskom bumu u Zagrebu. U glavnom gradu tjednim se ritmom otvaraju dva do tri nova lokala koji pripremaju i prodaju hranu. U nekim je dijelovima Hrvatske stanje, nažalost, sasvim drukčije. Tako riječki Novi list danas objavljuje izjavu Vedrana Jakominića, predsjednika Udruge ugostitelja Primorsko goranske županije. Jakominić kaže kako zbog udvostručenja PDV a na restorane čak polovina kvarnerskih ugostitelja želi prodati svoje lokale. Osim toga, gospodin Jakominić tvrdi da je dobit u restoranima u prva tri mjeseca ove godine pala za 85 posto, dok investicija uopće nema. Svemu ovome valja dodati da su mnogi ugostitelji otvorili nove firme, koje su u prvoj godini poslovanja oslobođene PDV a, pa sada njihovi lokali rade preko tih novih poduzeća, što znači da ne plaćaju 25 posto poreza, niti 13 posto poreza kao lani, nego nula posto PDVa. Očigledno je kako je Vladina odluka o povećanju PDV a na restorane već u prvom tromjesečju ozbiljno ugrozila restoransku industriju, a samim tim i turizam, kao najvažniji hrvatski ekonomski sektor. Ako se , primjerice na Kvarneru zatvori pola ili trećina restorana, što će se dogoditi s kvarnerskim turizmom?