Teško je zamisliti atraktivnije ljetno jelo od kavijara na ledenoj kremi od bresaka. Kavijar (pravi kavijar, naravno) ne ledenoj kremi od bresaka donijeli su nam kao pozdrav iz kuhinje u ponedjeljak navečer u Esplanadinom fine dining restoranu Zinfandel’s.
Ovo fenomenalno malo jelo puno raskoši, svježine i ljeta, ne nalazi se na novom meniju chefice Ane Grgić Tomić, ali predstavlja gotovo programatski uvod u karakterno valjda najsezonskiji Zinfandel’sov jelovnik dosad; gotovo sva nova jela gospođe Grgić Tomić, koja se prije par mjeseci vratila s porodiljskog dopusta, posvećena su ljetu.
Uzmimo za primjer kvarnerske škampe s citrusima i medom, kojima je dodatmi dodir svijetlih i toplo pikantnih nijansi dala “juha” od kokosa i lemongrassa. Ili okusom moćnu rakovicu s mladim graškom i komoračem, kojoj su ona najsitnija, najslađa zrna graška pružila nepogrešivi element ljetnog hedonizma (usput govoreći, graška još uvijek ima i na tržnicama).
Lagano pečenoj hami, najzanimljivijoj uzgojenoj ribi koja se prodaje u Hrvatskoj, lakoću i svijetle nijanse okusa i aroma osigurali su ulje od korijandera i listovi mladog zelja, dok je poširani list s tikvicom poslužen s laganom, ljetnom, citrusnom verzijom beurre blanca, aromatiziranom verbenom i limunom.
Deserti nisu samo karakterno već i doslovno ljetni. Zlevanka od kukuruza šećerca s borovnicama posveta je sezoni kukuruza koji se, srećom, zadnjih godina s uličnih štandova napokon počeo seliti u restoranske blagovaonice.
Granita od krastavaca i mente sa želeom od bazge i crumbleom od lavande osvježavajuća je i aromatična, a mousse od grožđa sa želeom od tamnog grožđa i panacottom od ružine vodice najava je sezone berbe.
Glavna značajka kuhinje Ane Grgić Tomić jest senzibilnost: njena su jela višeslojna, nježna i prepuna pažljivo isprepletenih okusa. Novi Esplanadin meni tu specifičnu, za hrvatske chefove rijetku senzibilnost (pada nam napamet Filip Horvat) efektno spaja s glavnim značajkama onog specifičnog osjećaja ljeta i s mnogim sastojcima koji fizički obilježavaju ljeto. Nije stoga neobično što Zinfandel’s svake večeri bilježi po pedesetak couverta.