Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NOVI ROMANTIZAM Zašto tanjuri u restoranima počinju sličiti na pejsaže iz 18. stoljeća

romant-g

Ovo srećom nema nikakve veze s onim groznim pop trendom iz 80-tih. Novi romantizam je naziv koji su mediji dali novoj estetici jela koju promovira jedna struja chefova. Možete to vidjeti posvuda, i u Zagrebu u Ab Ovu, Zinfandel’su, Dubravkinom putu, tanjure koji eksplodiraju u romantičnim aranžmanima punim boja, povrća i jestivnog cvijeća, korijenčića, trava i elemenata koji podsjećaju na male pejsaže, obično pejsaže sezone i kraja u kojem se nalazi restoran. Nova tendencija prezentacije hrane proizlazi općeg povratka korijenima i potrage za radikalnom autentičnošću u kojoj sudjeluje cijela nova generacija chefova. Daleko od impresivnih geometrijskih dizajnerskih zahvata Ferrana Adrie, ova estetika nije neki novi hipi pokret u visokoj kuhinji, prizori su sličniji bogatim pastoralama s elementima visokog luksuza kakve viđamo na prikazima iz period uoči Francuske revolucije, samo elegantniji, suptilniji i moderniji.

Negative space at 6:00, please. #ouichef #nasturtium

A post shared by Petit Crenn (@petitcrenn) on

https://www.instagram.com/p/BSlGPO1h9dB/?taken-at=3820956

 

Vrijednosno, taj novi osjećaj podsjeća na romantizam 19. stoljeća. Zato je prvi naziv koji su američki kritičari dali ovom smjeru, “slojeviti look”, morao ustupiti mjesto Novom romantizmu. Romantizam u umjetnosti enciklopedije opisuju kao “individualan, subjektivan, iracionalan, maštovit, osoban, spontan, emotivan, vizionarski i transcedentalan”. Romantizam u današnjem kuhanju jednako vrednuje preciznost i osjećaj, veliča prirodu i stavlja ljubav i ljepotu u službu stvarnog užitka, osobni egzibiciozam chefa je potisnut. Jela mogu biti kaotična ili geometrijski složena, ali uvijek moraju biti naprosto lijepa. Možda je sve samo reakcija na brutalnu estetiku mesa i hamburgera koja je obilježila proteklo desetljeće, ali tanjuri nisu jedini znak. Otvorene kuhinje, vrtovi kraj restorana i diskretnija posluga ukazuju kako je vjerojatnije da chefovi upravo stvaraju novu klasičnu estetiku inspiriranu traženjem iskrenije i osjećajnije kuhinje kao reakcije na golemi biznis u koji se pretvara svjetska restoranska scena.

ČOKOLADA
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
  • BUZZ
  • RESTORANI
  • VINO
  • HOTELI
  • MIKSOLOGIJA
  • KONTAKT
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

NOVI ROMANTIZAM Zašto tanjuri u restoranima počinju sličiti na pejsaže iz 18. stoljeća

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min