Što dobijete kad spojite vrhunske vinograde, ambicioznog vlasnika i briljantnog enologa konzultanta? Vina koja su sa svakim novim buteljrianjem sve bolja. Veralda iz zapadne Istre tipičan je primjer.
Veralda raspolaže s pedesetak hektara izvrsnih vinograda. Vlasnik Luciano Visintin oduvijek je bio ambiciozan, pa je za jedno crno vino još prije pet godina dobio Decanterovu platinastu medalju. Angažiranjem vrhunskog enologa konzultanta, Veralda je značajno podigla i kvalitetu i kontinuitet kvalitete svih svojih vina . Pa tako i pjenušaca, o čemu vjedoči najnoviji pet nat s duhovitom etiketom na kojoj dominira broj 5. (Veralda je i lani napravila vrlo dobar pet nat, ali u minijaturnim količinama).
Radi se o roseu napravljenom od terana, koji je perfektno čist, bez onih neobičnih fermentacijskih primjesa tipičnih za mnoge hrvatske pet nate. Taloga naravno ima, ali dovoljno malo da ne bi smetao u istakanju skoro cijele butelje. Mirisi su jaki, crveni, voćni i sortno prepoznatljivi, a okus naglašeno svjež, s puno ugodne kiseline i još više crvenog voća.
Riječ je o jednom od najatraktivnijih hrvatskih pet nata dosad, koji se može piti kao aperitiv, ali i uz puno zimske hrane jer njegova reskost lijepo reže kroz masnoću suhe svinjetine, dok je istodobno komplementarna jelima od ukiseljenog povrća. Novi Veraldin 5 Nat pokazuje kako je investicija u znanje jedna od najvažnjih investicija i u vinskoj industriji.