Često kritiziramo prehrambene navike Hrvata, uvelike oslonjene na brzu hranu, pekarnice, dostavu i supermarkete. No, prema novom istraživanju UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO), Hrvati su zapravo europski šampioni u potrošnji povrća.
Prema FAO-vim statistikama, u Hrvatskoj se pojede više od 302 kilograma povrća po stanovniku godišnje. Balkanske zemlje dominiraju na ovoj listi, Hrvatska je ispred Albanije koja troši 298 kilograma povrća po stanovniku i Makedonije sa 269 kilograma.
Prema preporukama FAO-a, svaka bi odrasla osoba trebala jesti najmanje 87,6 kilograma povrća godišnje, to je jedna mala porcija dnevno. Oko pola europskog stanovništva se i hrani tako, a ispod prosjeka su Cipar, Češka, Finska, Island, Moldavija, Slovačka i Švedska. Najmanje povrća u Europi jedu jedni od najvećih proizvođača, Nizozemci. Ovdje je važno napomenuti da FAO u statistikama kao povrće priznaje i mahunarke, krumpir, lubenice, dinje i gljive. Tu stvari oko vodeće pozicije Hrvatske na listi postaju jasnije.