Upravo počinje drugi izbor Kulta Plave Kamenice za Chefa godine 2018.. Kao i u izboru za Restoran godine, u ovom izboru sudjeluju isključivo profesionalci iz restoranske industrije, koji glasuju po istim pravilima. Svaki birač smije glasovati između pet kandidata, ali ne smije glasovati za kandidata koji radi u njegovu restoranu.
Prvoplasirani kandidat dobiva 10 bodova, drugoplasirani 8, trećeplasirani 6, četvrtoplasirani 4 i petoplasirani dva boda. Lista koju predlažemo otvorenog je karaktera, što znači da svaki glasač može birati i bilo kojeg drugo chefa, osim ovih na listi, i bodovati ga prema navedenim propozicijama.
Rezultate izbora za Chefa godine počinjemo objavljivati u prosincu. Izbor Chefa godine provodi se u suradnji s matuljskom tvrtkom Nikas, hrvatskim zastupnikom nekih od najvažnijih svjetskih brendova hrane i pića, kao što su Tabasco, Illy, Scotti i Kikkoman.
U prošlogodišnjem je izboru pobijedio Pelegrinijev kuhar i vlasnik Rudolf Štefan. Ove smo godine na listu kandidata uvrstili i dvojicu kuhara koji rade u inozemstvu, zato što smatramo da na samoj hrvatskoj gastronomskoj sceni u 2018. godini nije bilo osobitih pomaka ni posebno uvjerljivih novih protagonista.
Poslije kratke avanture na Korčuli, mladi chef Bogdan vratio se u jedan od najboljih britanskih restorana, gdje bi trebao preuzeti laboratorij, što je zaista iznimno odgovoran i poticajan posao
Monteov chef ove je godine potvrdio lanjsku Michelinovu zvjezdicu
Ana Grgić iz godine u godinu diže gastronomske standarde u najboljem hrvatskom hotelu
Kočiš je i sve bolji chef i ekspertni poznavatelj sastojaka s kojima radi
Mladi Bernard Korak nametnuo se kao jedan do najvažnijih suradnika velike Ane Roš. Korak na proljeće otvara restoran kraj Zagreba.
U Manu2 i dalje se katkad može fenomenalno jesti
Belizar Miloš jedan je od tehnički najkompetentnijih hrvatskih kuhara, što se svakodnevno vidi na Agavinim menijima
Gospodin Nikolić suodgovoran je za uspjeh Timea, splitskog Le Cinema i lošinjskog Matsunokija, što je sasvim dovoljno da se uvrsti na ovu listu
Gospodin Pribičević dobio je u ruke najveću ovogodišnju restoransku investiciju u Hrvatskoj. Matsunoki je nadmašio sva očekivanja.
Gault Millau je Denija Srdoča proglasio Mladim talentom godine 2018. Opravdano.
Osim što briljantno kuha, David Skoko upravo postaje internacionalna TV zvijezda
Jedan od rijetkih progresivnih hrvatskih chefova morao je zatvoriti Xatò, ali je postavio sjajan jelovnik za bistro Brokenships. Šakota je trajna vrijednost hrvatske gastronomije.
Gospodin Štefan ove je godine dobio prvu Michelinovu zvjezdicu te pokrenuo manifestaciju Chef’s Stage i udrugu Budi Foodie
Chef luksuznog bračkog hotela kuha na iznimno visokoj tehničkoj i prezentacijskoj razini.
Bivša televizijska zvijezda danas priprema najinteligentniji i najbolji comfort food u Hrvatskoj.
Malteško-hrvatski chef u luksuznom rovinjskom hotelu kuha modernu, lijepu i jako ukusnu hranu.
Vežnaver spada među nekoliko najmaštovitijih hrvatskih kuhara.
Chef Zirojević, velemajstor sirove ribe, ove godine dobiva ozbiljnu međunarodnu reputaciju