Novigrad je neobičan turistički grad koji stalno raste, a svejedno ostavlja dojam manjka ozbiljnijih turističkih sadržaja. Taj se dojam stvara zbog dva razloga.
Prvo, Novigrad, nažalost, nema ni jedan zaista vrhunski hotel. Drugo, novigradski su kafići u najboljem slučaju prosječni i zastarjeli. Nasuprot tome, novigradska je restoranska scena iznimno razvijena: u samom gradu rade tri restorana koji spadaju u vrh hrvatske gastronomije; pribrojimo li im San Rocco u obližnjoj Brtonigli, novigradsko područje zaista možemo smatrati jednim od istarskih gastronomskih središta. Evo kako bi mogao izgledati zabavan i sadržajan vikend u Novigradu i Brtonigli.
San Rocco u središtu Brtonigle jedini je zaista dobar hotel na širem novigradskom području. Nažalost, ovaj obiteljski gastrohotel s antistresnim ladanjskim ugođajem i velikim bazenom ima vrlo malo soba.
Maestral je ogroman, nedavno renovirani hotel s četiri zvjezdice, s odličnim wellnessom, velikim bazenima, jako ljubaznim osobljem i nizom težih pogrešaka u elementarnim hotelskim procedurama. Barske su cijene previsoke, a pansionski su gosti prisiljeni da na večeru odlaze u dva turnusa. Prvi turnus za večeru počinje već oko šest sati, što je za ljeto apsurdno.
Pervino je kafić, vinski bar i trgovina istoimene vinarije, koja je zadnjih godina prilično napredovala u kvaliteti. Bazična Pervinova Malvazija bolja je od kompliciranijih žanrova, koje još nisu uspjeli svladati. Pervino se nalazi na dobroj lokaciji kraj mora i parkirališta, s pogledom na veći dio grada.
Čok spada među najbolje riblje restorane u Istri. Čokov najveći hit izvrsni je brancin na pari, no gosti koji nemaju problema s budžetom ne bi smjeli zanemariti činjenicu da Čok skoro svakodnevno drži i žive hlapove.
Primizia je neobična kombinacija gastronomskog bistroa, konobe i pizzerije s poslugom iz fine dininga. Tartufe na pastu riba konobar u bijelim rukavicama. Pizza je ultrapopularna i prilično dobra. Cijene su kao iz konobe.
Astarea je pouzdana, masovno popularna riblja gostionica koja često drži prvorazredne žive škampe. Cijene su prijateljske.
Morgan se nalazi na brdu par kilometara vožnje od Brtonigle. Terasa je jedna od najdramatičnijih u Istri. Morgan se bavi višom bistronomijom baziranom na mesu i povrću. Morgan ne drži ribu.
aROMA Gelato Experience uvjerljivo je najbolja sladoledarnica u Novigradu.
Novigrad i Brtonigla nemaju ni jednu zanimljivu trgovinu, osim velike Aure na jednom od glavnih gradskih trgova, kraj zvonika podignutog po uzoru na legendarni visoki zvonik pokraj crkve Svetog Marka u Veneciji. Aurin veliki dućan u Novigradu (imaju i jedan manji) ne drži samo proizvode najveće istarske destilerije, nego i niz lokalnih maslinovih ulja, vina, liniju umaka Volim ljuto, čokolade i gastronomske suvenire.
Novigrad je okružen nizom vrhunskih vinarija, a i Buje su blizu. Evo najatraktivnijih.
Franco Cattunar jedan je od najboljih istarskih vinara, s bezbroj međunarodnih i hrvatskih priznanja, uključujući Decanterovu platinastu medalju za maceriranu malvaziju Nono. Cattunar proizvodi i izvrsne terane, koji mogu odležavati dvadesetak godina. Posebno je zanimljiv Cattunarov projekt Četiri zemlje: budući da u svojim velikim vinogradima ima sva četiri tipa tla prisutna u Istri, Cattunar svake godine buteljira malvazije s crne, sive, bijele i crvene zemlje.
Veralda proizvodi vjerojatno najbolje istarske pjenušce, šampionski refošk Xtrian, i niz veoma dobrih malvazija. Dorata spada među najelegantnije macerirane i odležane malvazije koje smo probali zadnjih godina.
Bastian je nova vinarija s odličnom malvazijom i vjerojatno najatraktivnijim hrvatskim roseom. Malvazija je osvojila dva uzastopna zlata na Vinistri, a Rose srebro na Decanterovim Svjetskim nagradama. Moderno uređena kušaonica u Bujama otvorena je ovog ljeta.
Obitelj Franković, čiji se podrum i oštarija Rondo nalaze u strogom centru Buja, ove je godine dobila Decanterovu zlatnu medalju za koncentrirani, moćni muškat Luna d’Oro. Frankovići su poznati i po nagrađivanoj malvaziji Korona, a nama se najviše sviđa njihov lepršavi Sauvignon Blanc.
Ceste oko Novigrada pune su jumbo plakata koji najavljuju otvaranje novigradske podružnice zagrebačkog sushi restorana Nomu. Preporučujemo nigiri s plavom tunom, sashimi od plave tune, crni bakalar i gyoze.
Restoran Marina, preko puta novigradske marine, vjerojatno je najbolji riblji restoran u Istri, a možda i u Hrvatskoj. Chefica Marina Gaši priprema isključivo morske delikatese, od oboritih i plavih riba, školjki, rakova i mekušaca, koji taj dan stignu u restoran. Vinska karta prilično je dobra, s neobično prihvatljivim cijenama.
Damir & Ornella već dvadeset godina baziraju meni na sirovim ribama, koje se filetiraju za stolom. U zadnje je vrijeme restoran značajno gastronomski napredovao, pa se vratio u sam vrh istarske i hrvatske restoranske scene. Damir & Ornella u svibnju još nisu imali formalnu vinsku listu.
San Rocco je klasični fine dining restoran s najboljim tartufima u Istri, odličnom vinskom kartom i izvrsnim kućnim maslinovim uljem, koje osvaja internacionalna priznanja.
Rigo je novi vinski bar u starom dijelu Novigrada, koji radi do dva ujutro i toči više od trideset vina na čaše. Rigo je jedan od najuzbudljivijih vinskih barova u Istri. Rigo se otvara u šest popodne.
Hedonist je veliki koktel bar sa solidnim izborom miješanih pića.
Sushi bar Nomu ima i najopsežniju vinsku kartu u Novigradu s vrlo mnogo vina na čaše. Vlasnik Alex Nardin veteran je noćnih klubova.