Zimski sladoled u 70-tima i 80-tima bio je kultni proizvod svih zagrebačkih slastičarni. Kako u ono vrijeme ni slastičarnice ni supermarketi tijekom zimskih mjeseci nisu držali pravi sladoled, klinci su poludjeli za kornetima punjenima kremom za šamšnite (mekana meringa s jako puno šećera) umočenima u neki čokoladni umak.
Zimske sladolede tamanili smo u legendarnoj i legendarno jeftinoj slastičarni Maksimir u Maksimirskoj ulici. Zimski je sladoled s vremenom nestao iz ponude većine zagrebačkih slastičarni jer se pravi sladoled počeo prodavati tijekom cijele godine. Samo su starinske slastičarne poput Maksimira i Ilice nastavile proizvoditi zimski sladoled.
Prije nekoliko godina zimski je sladoled obnovljen u Vinceku, prema originalnom receptu iz sedamdesetih; mali kornet pun šaum kreme uronjen u čokoladu. Vincek je, teksture radi, dodao sitno sjeckane bademe.
Ove je godine Orijent na svom retro pultu oživio zimski sladoled. Orijent je, doduše, i u zadnjim godinam bivših vlasnika radio zimski sladoled, ali onako, usput, kao da ga se stidio pa ga je prodavao po nevjerojatnoj cijeni od 6 kuna.
Novi Orijent udvostručio je cijenu i zimski sladoled stavio na panoe ispred slastičarni. Ispod čokoladne glazure ukrašene raznobojnim hrskavim šećernim mrvicama ne nalazi se bijela nego tamnosmeđa čokoladizirana krema.
Problem je Orijentovog zimskog sladoleda što je upravo sumanuto sladak : zamislite najslađu Milku ili Dorinu, pa dodajte još desetak posto slatkoće. Od Orijentova zimskog sladoleda, koji za 13 kuma budi nešto nostalgije, doslovno trnu zubi. Ako obožavate preslatko, sigurno ćete uživati. Ako ne, preskočite.