Istra i Kvarner uvjerljivi su šampioni dosadašnjeg dijela turisitčke sezone. U Istri se, primjerice , danas odmaralo više od 160 tisuća turista, a Opatija je u lipnju postigla oko 70 posto popunjenosti svojih hotelskih kapaciteta, s tim da su uvjerljivo najbolje radili najskuplji hoteli.
Istarski i kvarnerski ugostitelji očigledno su se nadali dobroj sezoni, pa su usprkos realnim teškoćama, poput nedostatka radne snage i izostanka cash flowa u vrijeme zatvorenih lokala, odlučili investirati u nove restorane.Evo osam najvažnijih istarskih i kvarnerskih restoranskih otvorenja, u dosadašnjem tijeku sezone.
1. Agli Amici, Rovinj, visoka kuhinja, otvoreno 28. lipnja
Agli Amici Emanuelea Scarella uvjerljivo je najvažniji restoran otvoren ove godine u Hrvatskoj.Obitelj Scarello, čiji restoran u Udinama ima dvije Michelinove zvjezdice, u Istru je donijela ne samo najviše moguće profesionalne standarde, nego i instantnu svjetsku prepoznatljvost brenda.
2. Nebo, Hilton Costabella, Rijeka, visoka kuhinja otvoreno 2. srpnja
Dugo očekivani restoran Denija Srdoča značajan je doprinos kvarnerskoj gastronomskoj sceni, s obzirom na činjenicu da je gospodin Srdoč doveo Dragu di Lovrana do Michelinove zvjezdice. Deni Srdoč jedan je od najtalentiranijih hrvatskih chefova, a u Nebu nudi menije s osam i četrnaest slijedova.
3. Luciano, San Canzian, Buje, visoka bistronomija, otvoreno na proljeće
Luciano kao brand postoji od lanjske godine, no ovog je proljeća restoran preuzeo Dino Galvagno, jedan od najutjecajnijih hrvatskih kuhara 21. stoljeća. San Canzian je izvanredan primjer kako se u bistronomskim formatima sa sasvim lokalnim sastojcima može kuhati na razini visoke kuhinje.
4. Tekka, Rovinj, hotel Lone, japanski restoran, otvara se krajem idućeg tjedna
Zagrebačka Tekka uvjerljivo je najbolji hrvatski japanski restoran. Tekkin nigiri postiže ozbiljnu međunarodnu klasu. Poznavajući profesionalnost Tekkina vlasnika Maria Mindera, prilično smo sigurni da rovinjska Tekka neće ugroziti besprijekorni renome zagrebačke Tekke.
5. Fish House, Rovinj, street food, otvoreno na proljeće
Lani je u Poreču otvoren izvrsni riblji street food Tunaholic, a ovog je proljeća u Rovinju otvoren slično koncipirani Fish House, s puno plave ribe, ali i manje komercijalnih sastojaka poput morskih pasa i raža. Fish House vodi jedan od bivših Noelovih kuhara.
6. Pizzeria Laurus, Opatija, otvoreno na proljeće
Terasu hotela Villa Kapetanović, sa spektakularnim pogledima na Kvarner, ove je godine zauzela pizzeria Laurus. Laurus je, dakle, uvjerljivo najbolja pizzeria na Kvarneru, s tankim, elastičnim tijestom s hrskavim rubovima i izvrsnim sastojcima: pizza sa sirovom tunom apsolutno je spektakularna.
7. Sapore di Mare, Fažana, riblja konoba, otvoreno na proljeće
Važni istarski chef Damir Modrušan došao je u stari restoran na fažanskoj rivi, pa je ondje uveo iznimno visoke kulinarske standarde. U Modrušanovu novom restoranu ručali smo prije dva tjedna: neobična verzija carpaccia od tune bila je uzbudljiva, a dvije oveće plosnatice pečene su tako da je iz njih izvučen maksimum okusa i teksture.
8. Tratoria Mandrać, Volosko, konoba, otvoreno 28. lipnja
Tratoria Mandrać projekt je poznatog opatijskog restoran Ružmarin. Tratoria Mandrać otvorena je u staklenoj kocki koju je prije petnaestak godina zauzimao modernistički restoran Le Mandrać chefa Denisa Zemba, a zatim se ondje nakratko bila uselila podružnica burger bara Submarine. Tratoria Mandrać reklamira se juhama i maneštrama, friganom malom ribom, lignjama i školjkama, šugom s kućnom pastom i sličnim jelima, tipičnima za kvarnerske konobe.