Nakon 26 godina slastičarke i mentorske karijere u Miamiju, Šangaju, Londonu, Parizu, Istanbulu, Budimpešti, Bangkoku, Tokiju, Dubaiju, Kuala Lumpuru, Singapuru i Vijetnamu glavna slastičarka zagrebačke Esplanade Mirjana Špoljar otvorila je Sweet Lab, privatnu školu slastičarstva namijenjenu profesionalcima, naprednim amaterima i entuzijastima početnicima. Na Esplanadinim menijma i u raskošnim kutijama za kućnu dostavu, slastice gospođe Špoljar već više od 15 godina obilježavaju zagrebačke blagdane. Stoga smo zamolili da s čitateljima Kulta Plave Kamenice podijeli tri svoja omiljena uskrsna recepta. Gospođa Špoljar predlaže klasičnu pincu, išlere i tortu od tamne čokolade i pistacija.
Sastojci
Svježi kvasac otopite u malo toplog mlijeka i dodajte prstohvat šećera pa s brašnom umijesite kvas. Ostavite na toplom da se udvostruči. Grožđice namočite u rum.
Prosijte brašno pa u njega dodajte suhe sastojke, ribanu koricu limuna, žumanjke i maslac otopljen na laganoj vatri.
Kad se kvas digne dodajte ga smjesi i s mlakim mlijekom umijesite glatko tijesto. Tijesto ostavite na toplom da se diže.
Dignuto tijesto ponovno umijesite i podijelite u dvije jednake kugle. U sredinu svake kugle utisnite omekšale grožđice pa ponovno oblikujte u kuglu i ostavite na toplom mjestu da se diže oko 35 minuta.
Premažite razmućenim jajem, pomoću škarica u sredini zarežite 3 jednaka kraka i posipajte šećernim zrncima. Pecite 30 minuta u pećnici prethodno ugrijanoj na 170° C. Vrijeme pečenja zavisi o vrsti pećnice.
Sastojci
Za kremu
Umijesite prhko tijesto i ostavite ga 30 minuta u hladnjaku da se odmori. Odmoreno tijesto razvaljajte i izrežite okrugle oblike. Izrezane oblike pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 165ᵒC 5 minuta. Ohladite ih i umočiteu čokoladu otopljenu na pari.
Napravite kremu. Sve sastojke osim maslaca pjenasto izradite i kuhajte na pari dok smjesa ne postane gusta. U ohlađenu smjesu dodajte maslac i izmiješajte da krema bude prozračna.
Pomoću slastičarske vrećice stavite kremu na disk od tijesta, poklopite drugim.
Sastojci
Za biskvit
Marcipan
Krema
Glazura
Pistacije nasjeckajte na sitne komadiće i umiješajte u marcipan.
Jaja, šećer i vanilin šećer miksajte dok ne dobijete gustu pjenastu smjesu. Dodajte mlijeko, u smjesu prosijte brašno i kakao. Na kraju dodajte ulje. Smjesu ulijte u kalup za torte i ispecite tanki biskvit. Ovaj biskvit je brzo pečen pa morate paziti da se ne presuši. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170ᵒC 5 minuta.
Dok se biskvit hladi, u lonac stavite natrganu čokoladu, prelijte vrhnjem i zakuhajte, miješajte dok se čokolada ne rastopi i postane glatka glazura. Marcipan razvaljajte i izrežite na veličinu torte. Pečeni ohlađeni biskvit premažite s 2 žlice čokoladne glazure. Na čokoladu stavite marcipan. Na marcipan ćete staviti kremu.
Za kremu, mlijeko podijelite u dva dijela. Jedan dio zakuhajte s vanilijom, a u drugi stavite žumanjke i šećer. Kada mlijeko zakipi prelijte ga preko smjese sa žumanjcima i dodajte želatinu namočenu u malo hladne vode. Kuhajte još na laganoj vatri 1 minutu. Maknite s vatre i umiješajte čokoladu, kakao pa liker. Lagano umiješajte tučeno slatko vrhnje. Tako pripremljenu kremu izlijte na biskvit pa dobro ohladite. Ohlađenu tortu glazirajte čokoladnom glazurom.