Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ovaj Islanđanin peče kruh u gejzirima i dobiva nešto genijalno

volcano-bread

Sve je stvar perspektive. Život na vulkanima i gejzirima nekome se može činiti kao prokletstvo, ali Viktor Sveinsson u tome je vidio priliku za održivije pekarstvo. Na Food Film Festivalu u New Yorku u službenoj selekciji za kratki film pobijedio je film Alison Grasso u kojemu Sveinsson pokazuje kako peče svoj kruh u gejziru. Jedino što mu treba za kruh, priča u filmu, su posuda i lopata. Ostalo obavlja priroda. Prirodan temperatura gejzira je 100 stupnjev, dovoljno da se kruh ispeče za 24 sata. Sveinsson je razvio recept za kruh koji uspijeva u rupi u vulkanskom tlu.

Sveinssonov kruh iz gejzira

  • 4 šalice raženog brašna
  • 2 šalice pšeničnog brašna
  • 2 šalice šećera
  • 4 žličice praška za pecivo
  • 1 litra mlijeka
  • prstohvat soli

Tijesto stavlji u limenu posudu, prekrije folijom i zakopa u zemlju na 24 sata. Drugi dan dobije divan crni kruh koji izgleda kao kolač, a u videu ga poslužuje s debelom fetom maslaca. Recenzija autorice videa: “Iznenađujuće slatko, puno više nego što bih očekivala od raženog kruha, i divno”.

ČOKOLADA
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
  • BUZZ
  • RESTORANI
  • VINO
  • HOTELI
  • MIKSOLOGIJA
  • KONTAKT
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

Ovaj Islanđanin peče kruh u gejzirima i dobiva nešto genijalno

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min