Silvestrovo, jedan od najveselijih dana u godini, za jedno je vino dosta tužan dan. Šampanjac. Doček nove godine je dan kad se uništi najviše pjenušavih vina. Mućkanje šampanjaca i polijevanje šampanjcem ima svoju povijest, nije vezana uz proslave nove godine ali će vjerojatno zauvijek ostati dio slavljeničke ikonografije. No, želite li u šampanjcu za Novu godinu stvarno i uživati umjesto da ga prosipate, trebali bi ga otvoriti što nježnije. Jer što zrak brže iziđe iz boce, šampanjac će manje trajati u čaši. Otvoriti šampanjac kao profesionalac ne zahtijeva previše vježbe, treba se samo doslovno pridržavati dviju glavnih uputa: držati bocu nagnutu 45 stupnjeva i pažljivo je okretati u jednom mjeru dok čvrsto držite čep na mjestu. Okrećite bocu držeći je pri dnu, a ne čep. Kad osjetite da zrak gura čep van, pritisnite čep u jednu stranu i dalje ga čvrsto držeći da ne izleti. Tako ćete zraku osloboditi put da iziđe polako i lako izvaditi čep. Evo kako to rade sommelieri (i da, otvaranje sabljom zaboravite).