Američki startup Endless West, predstavio je vino napravljeno bez grožđa. Endless West jedan je od najuspješnijih laboratorija koji se zadnjih godina bave istraživanjem alternativnih verzija vina i destilata. Nakon što su napravili sintetički whisky Gliph i molekularni sake Kazoku, nedavno su lansirali Gemello, vino iz epruvete. Gemello je napravljeno na sličnim principima kao Beyond Burger i Impossible Burger. Analizirali su molekularnu strukturu pravih vina i pokušali je rekreirati koristeći samo etanole, vodu i prirodne okue koje iz voća, bilja i kvasaca, poput etil butanoata iz bresaka.
Prvo molekularno vino na svijetu, napravljeno bez grožđa, ne sadrži pesticide ni sumpor i zahtijeva 95 posto manje vode, 80 posto manje zemlje i stvara 40 posto manje emisija ugljičnog dioksida od pravog vina. Gemello oponaša sortu muškat, čiju su aromatiku pokušali dočarati notama narančina cvijeta, manga i breskve, lagano je karbonizirano, a boju su dobili pomoću beta karotena. Ima 6 posto alkohola, duplo manje od pravih bijelih vina.
Endless West su 2015. u San Franciscu osnovali Alec Lee, Mardonn Chua i Josh Decolongon. Sa svojim se umjetnim vinom obraćaju sličnoj publici kao i proizvođači alterantiva mesu, koja ekologiju i zdrav život shvaća na specifičan način, pa nema ništa protiv da umjesto pravim dobrim vinom povremeno nazdravi etil butanoatom.