Morska voda u kuhanju nije novost, naprotiv, koristi se u nekima od najtradicionalnijih mediteranskih jela. No, dosad kao da se nitko nije ni pitao može li imati nove namjene u gastronomiji. Poznati talijanski majstor sladoledar Roberto Leoni postavio je upravo takvo pitanje i pronašao senzacionalan odgovor.
Nedavno je predstavio prvi sladoled od morske vode. Sladoled od mora nazvan A-Mare, zapravo je Leonijeva ekološka inicijativa. Recepturu je razvio na temelju dosta opsežnog znanstvenog istraživanja u suradnji s ekološkom organizacijom Legambiente, regionalnom agencijom Daphne Arpae i Centrom za istraživanje mora iz Cesene. Leoni je za svoj sladoled koristio vodu iz Jadrana, iz okolice Cesene.
Originalni okus sladoleda pojačao je infuzijom lokalnog bilja koje raste na obalama rijeke Romagnole, na dijelu gdje se ulijeva u more, poput divlje cikorije, lavljeg zuba, koprive i sljezova cvijeta koji morskom sladoledu daje ružičastu boju. Sladoled se poslužuje s crumbleom od kukuruznog brašna koji podsjeća na pješčane plaže. Brašno dolazi od izumrle sorte Ottofile, koja se do Drugog svjetskog rata uzgajala na obalama Romagnole, a danas je obnavljaju u lokalnom poljoprivrednom institutu. Kukuruzni crumble asocira na pješčane plaže.
Sladoled od Jadranskog mora Roberto Leoni je opisao kao slankast (slani sladoledi već su neko vrijeme jedan od njegovih specijaliteta) i preporučuje da se poslužuje uz glavna jela, radije nego kao desert.