Usprkos tome što se baš svi restorateri i hotelijeri žale kako ne mogu pronaći dovoljno dobrih kuhara, i usprkos nespornoj činjenici da hrvatska restoranska industrija zaista pati od manjka kompetentnih ljudi,u posljednje se vrijeme sve snažnije nameće više chefova koji bi ove godine mogli početi mijenjati hrvatsku gastronomiju.
Neki od njih već su poznati, ali se upravo nalaze pred pokretanjem svojih najvažnijih projekata, drugi trenutno doživljavaju punu afirmaciju, a jedan je, eto, stigao iz inozemstva s prilično impresivnom profesionalnom biografijom. Evo, dakle, kuhara koji bi s vremenom mogli preuzeti uloge današnjih vodećih hrvatskih chefova.
TheAtrium, prvi veliki samostalni projekt talentiranog, marljivog, pametnog i još uvijek mladog chefa koji iza sebe već ima Esplanadu, Petu četvrtinu i Ab ovo, trebao bi se otvoriti u lipnju. S obzirom na središnju zagrebačku lokaciju, ne baš mali prostor i visoki renome kuhara, radi se o jednom od najvažnijih ovogodišnjih restoranskih otvorenja Hrvatskoj.
Poslije Hiše Franko i Osterie Francescane, gospodin Korak u velikom se stilu vraća u hrvatsku gastronomiju, otvaranjem obiteljskog fine dining restorana na Plešivici. Korakov bi restoran trebao proraditi sredinom kolovoza.
Dobivanjem Michelinove zvjezdice gospodin Srdoč u mladim se godinama približio vrhuncu karijere. Pred Srdočem se sada otvaraju brojne mogućnosti i izazovi. Kao Michelinov chef, Srdoč može ući u networking globalne restoranske industrije, što će mu omogućiti stalni proces učenja na najvišoj razini. Izazov je, pak, dobro odraditi sezonu koja će za Dragu di Lovrana biti prometnija nego lani, te zadržati zvjezdicu.
Obnovljeni Boškinac mora imati ambicioznog chefa. Matija Bregeš ove bi godine mogao vratiti Boškinac u sam vrh hrvatske gastronomije.
Zagrebački bistro Pod zidom komercijalno je procvao: zapošljavaju nove ljude i na društvenim mrežama objavljuju kako su puni danima unaprijed. Taj je procvat koincidirao s dolaskom Jurice Jantoleka na mjesto glavnog chefa.
Ovaj austrijski chef koji je radio u najvažnijim južnoameričkim restoranima, Limi Central i D.O.M- u, kuhat će u istarskom Noelu, najiščekivanijem novom restoranu u Istri, koji se otvara za nekoliko tjedana.
Tino Sinožić već je proglašen nadom godine na Gault Millauovoj svečanosti u Zagrebu. Novi meni opatijskog Navisa koji uskoro kreće, trebao bi potvrditi talent i znanje gospodina Sinožića.
Bruno Vokal je sous chef u dubrovačkom Michelinovom restoranu 360. Prije je bio sous chef u Noelu i Dubravkinom putu. Ali, kakav sous chef! Ne znamo valjda niti jednog restoratera u Hrvatskoj, koji ne bi želio da Vokal radi kod njega. Bruno Vokal jedna je od pokretačkih snaga nove hrvatske gastronomije.
Gospođica Salopek ne radi u Hrvatskoj, nego kod Ane Roš. Sudeći po desertima koje smo probali u Hiši Franko prošlog petka, jednom kad se vrati u Hrvatsku, mlada Maša Salopek mogla bi dramatično promijeniti naše restoransko slastičarstvo.