Istarska se ulja mijenjaju. Premda je Istra već godinama službeno najbolja svjetska maslinarska regija, ulja vodećih istarskih proizvođača postaju još bolja. Prije dvije godine većina se istarskih maslinara natjecala u postizanju što veće koncentracije polifenola, što im omogućuje specifična klima. Danas se rekorderi u polifenolima pretvaraju u elegantna gastronomska ulja, koja svejedno nisu izgubila svoju lagano divlju i jako autentičnu crtu.
[adsense_content_v2]
Ova je promjena osobito vidljiva kod mladih ulja. Prije nekoliko godina mlada su ulja doslovno vrištala snagom mirisa, gorčinom okusa i pikantnošću aftertastea. Mogli smo ih ocjenjivati s dva, tri ili četiri kašlja, s obzirom na pikantnost. Prevladavala su ona s četiri kašlja.
Danas su i mlada istarska ulja postala otmjena, što je izvrsno. Karakterističan je primjer ovogodišnje Mlado braće Chiavalon koji su, podsjetimo, usred epidemijske krize otvorili ultramoderni centar za proizvodnju i kušanje ulja u Vodnjanu.
Novo Mlado braće Chiavalon napravljeno je od bjelice i rošinjole, s malo karbonace, dakle od autohtonih sorti izrazito snažnih aroma, moćnih okusa i žestoke pikantnosti i gorčine. Pa ipak, ovo ulje neonski zelene boje koje miriše po rajčicama i bademima tek je umjereno gorko, decentno pikantno i prepuno one neponovljive životne energije vrhunskih mladih ulja.
Sve su važne arome i okusi (valja istaknuti artičoku i šparoge) čisti i lako prepoznatljivi, ali su dovedeni u perfektnu ravnotežu podcrtanu dobro odmjerenom pikantnošću. Mlado je briljantno ulje, vrijedno najvišeg ranga ocjena (95-100) koje se, primjerice, sjajno složilo s krvavim biftekom, ali i sa salatom od rajčica, kapara, kalamata i bosiljka. Mlada su ulja jedna od najatraktivnijih delikatesa studenog i prosinca. Mlado braće Chiavalon košta 140 kuma za pola litre, što nije puno s obzirom na zadovoljstvo koje pruža.