Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ovogodišnji Advent u Zagrebu počeo je euforično. Nikad prvoga dana nismo vidjeli toliko ljudi u gradu

fuliranje-g

Od Tomislavca do Zrinjevca već u sedam navečer jedva se moglo proći od rijeke ljudi koja se slijevala u centar. Sa stražnje strane  Importanne Centra morali su rasporediti osiguranje da pušta automobile u garažu tek kad drugi izađu,  a s druge strane Esplanade policija je regulirala kretanje mase prolaznika. Na Fuliranje na Strossmayerovom trgu već oko pola sedam više se nije moglo stati.

Matija Bogdan i Marko Palfi

Nešto bolja situacija bila je na Fooling Aroundu na terasi Esplanade, ali samo zato što su se posjetitelji počeli okupljati nešto kasnije, nakon što je u samoj Esplanadi završio jedan od najposjećenijih Vinocoma dosad. Oko klizališta na Tomislavcu, čije je otvorenje počelo negdje iza sedam i završilo velikim vatrometom, ljudi su se okupljali u nekoliko krugova. Kućica Michelinova restorana Nebo na Esplanadi morala je usporiti prodaju oko tri popodne da ne bi ostala bez hrane za udarni večernji val gostiju.

Masa ljudi penjala se na Gornji grad, dosta ih je obilazilo i druge adventske punktove. Nakon dvije pandemijske godine osjeti se golema želja za oduškom i taj entuzijazam se može očekivati sve do odlaska na skijanja poslije Nove godine. Ove godine očigledno je da su sudionici Adventa, i organizatori i restorani i chefovi, imali dovoljno vremena za razmišljanje i pripremu. Gastro ponuda uobičajeno je neujednačena ali na pojedinim mjestima dosta ambiciozna.

Uz spomenutu kućicu riječkog Neba koja je u subotu bila doslovno pod opsadom gostiju, na Tomislavcu obavezno provjerite Food Anarchy sjajnog međimurskog dvojca Matije Bogdana (ex The Ledbury, ex ManO) i Marka Palfija, s puno opake hrane, od chili con carne okruglica do gozlema, janjećeg ragua i piletine s baba gnoushom. Kod Picnica na Strossu zanimljivi su kremasta dekonstruirana sarma koju poslužuju s Noelovim sourdoughom i zimski topli koktel od Old Pilots gina, petkom provjerite cool pitu od bakalara a vikendom skradinski rižot koji se miješa pred kućicom.

Na Strossu još pažnju privlače Boogie Bar s cronutima, oba Instituta za kobasice Mate Jankovića (na Fuliranju i Fooling Aroundu), pouzdani El Toro, Palfijev Full Circle s jelima isključivo od piletine i Hromalićev Le Kolač s božićnim keksima i tostiranim sladoledima. Na Fooling Aroundu ove godine prvi put nastupa zagrebački restoran Balon s odličnim menijem, tu je ponovno Tač, a na The Meatovoj kućici rade burgere od slasne 60 dana odležane govedine.

Acrobat Dine Kušena srećom se vratio pred Esplanadu s još većim izborom šampanjaca nego lani, desetak etiketa, dok na Beg’sovoj kućici toče prirodna vina na čelu s Meinklangom i Casom Belfi. Ako ste poklonik plant based hrane, a Beg’s je trenutno najjači hrvatski plant based brend, uz zicere poput njihovih neobično ukusnih Choco Chilli plant based tacosa, proširite si vidike s plant based sarmicama od crvenog zelja koje sami fermentiraju. Atmosfera na Adventu je vesela i vedra, ljudi djeluju posve opušteno i spremni za božićne blagdane. Ako zahladi samo za stupanj ili dva i preskoči nas kiša, ovo bi mogao biti jedan od najboljih Adventa kojih se sjećamo. 

ČOKOLADA
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
  • BUZZ
  • RESTORANI
  • VINO
  • HOTELI
  • MIKSOLOGIJA
  • KONTAKT
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

Ovogodišnji Advent u Zagrebu počeo je euforično. Nikad prvoga dana nismo vidjeli toliko ljudi u gradu

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min