Članak o bizarnoj državnoj trgovini Crotaste nedavno otvorenoj u Zagrebu, izazvao je iznimno veliku pažnju čitatelja; radi se uistinu o jednom od najsmješnijih pokušaja države da se bavi gastronomijom. Državne službe u ovom su slučaju ponovno dokazale da nemaju pojma o hrani i o stvarnim hrvatskim gastronomskim mjerama.
[adsense_content_v2]
No, riječ je tek o mikroprimjeru makrošteta koje država već godinama nanosi hrvatskoj gastronomiji. Evo pet tipičnih primjera tajke štete, od onih sustavnih do pa do malih ali ekscentričnih.
Ovaj je Vladin potez unazadio restoransku industriju za nekoliko godina, što je oslabilo naš turistički potencijal. Posebno je nerazumljivo zašto je Vlada tako žestoko napala restoransku industriju u doba kad su ekonomski trendovi bili veoma povoljni.
Hrvatska je zemlja koja živi od turizma, ali Hrvatska nema nikakvo relevantno ugostiteljsko i hotelijersko školstvo. Većina postojećih ugostiteljskih škola u katastrofalnom je stanju, a neke nemaju novca ni za osnovni materijal. Kurikulumii su često prastari i neadekvatni. Bez ambicioznog i kompetentnog obrazovnog sustava, u hrvatskim restoranima i hotelima uskoro neće imati tko raditi. Odnosno, neće biti mladih ljudi koji poznaju taj posao, jer ga nisu imali gdje naučiti.
Proljetni slučaj, kad je neki prerevni inspektor zagrebački restoran Tekka zatvorio zbog stolića za drive in, simbolično je još jednom pokazao što državna uprava misli o ugostiteljima. Državna uprava misli da su ugostitelji mangupi i polukriminalci koji stalno žele varati državu, pa ih zato treba kažnjavati. Dodamo li takvoj antiugostiteljskoj klimi i činjenicu da je cijelo područje ugostiteljstva u Hrvatskoj preregulirano, jasno je da je riječ o dubokom, sistemskom problemu.
A sad nešto lakše. Svake godine na Danima hrvatskog turizma proglašava se i restoran godine. Osim u jednom slučaju, restorani koje je Ministarstvo turizma dosad proglašavalo pobjednicima nikad nisu spadali ni među prvih deset u Hrvatskoj.
Hrvatska plaća Michelinov angažman u našoj zemlji, zbog čega lokalne turističke vlasti imaju utjecaj na dodjelu Michelinovih preporuka i Bib Gourmanda. Pa su pod utjecajem lokalnih vlasti preporuke dobili i brojni restorani u koje ne biste doveli ni osobe koje ne volite ili prezirete. Što je sve velika šteta i za Michelinov ugled i za hrvatsku restoransku scenu.