Pinku ima uzorno kratak i autentičan meni: poširana tabinja, poširana i dimljena lignja na kremi od češnjaka, tartar od plave tune generala Gotovine s reduciranim umakom od rajčica i naribanim dehidriranim žumanjkom, carpaccio od kokota, i file lubina (nažalost uzgojenog) s majonezom od tune, dressingom od granny smitha i divnom malom salatom od tušta, dragoljuba klica rotkvice i ukiseljenog koromača. Tu su još i riblji naresci i nešto sira.
[adsense_content_v2]
I sve što smo probali (u srijedu za ručak je kuhala Mia Grčić) bilo je zamalo fenomenalno. Brancin je premazan medom pa spaljen brenerom: file je izvana hrskav a iznutra sočan do blago sirov. Tartar od tune srčan je i prebogat okusima, premda bismo mi dodali znatno više čilija. Riblji naresci blizu su spektaklu. Sastoje se, prvo, od crnih trokuta palamide odležanih u muscovado šećeru i soli, posutih cvjetnim prahom koji je ovom opakom jelu dao svijetlu i donekle laganu notu.
Sušena panceta od tunine potrbušine podsjeća na egzotičnu, mineralnu verziju pršuta, a cannolo od krumpira punjen rillettesom od oslića vjerojatno je najoriginalnija hrvatska verzija fish and chipsa. Čak je i kruh ukusan, peku ga sami, od kiselog tijesta, lagan je i ima dobru hrskavu koricu. Vinska je lista kratka ali kompetentna: popili smo butelju odlične Nerice iz 2020.
Chef Nikola Marušić dosad nije radio u tako ozbiljnom restoranu, no zaista zaslužuje puno pohvala. Pinku je jedan od najboljih primjera zaista lokalnih, gastronomskih bistroa u Hrvatskoj. Ako želite turističku hranu poput paste s plodovima mora ili tartufatom, i rižota s pradavno smrznutim malim škampima, nemojte ići u Pinku. Ako želite pravu stvar, rezervirajte odmah. Sjajan ručak u ulici Obrov kraj blizu splitske ribarnice, platili smo 613 kuna
Ulica Obrov 4, Split
HRANA 4/5 VINA 3/5 SERVIS -4/5 AMBIJENT +4/5 (terasa) 3/5(interijer)
Visa, Mastercard