Jedna od najzanimljivijih gastronomskih manifestacija zadnjih godina, PLACe Market koji gradske tržnice nakon završetka radnog vremena pretvara u noćne gourmet tržnice, danas će se po treći puta održati na centralnog zagrebačkog tržnici Dolac.
PLACe Market je nacionalni projekt revitalizacije tržnica koji u ljetnoj sezoni postaje i turistički sadržaj. Cilj projekta je, kako navodi organizatorica Sarah Josipović, oživjeti tržnice i noću i pokazati što s sve street food u Hrvatskoj može biti, promovirati hrvatsku ugostiteljsku ponudu i autentičnost svake regije, ali i donijeti život u sam centar grada.
Prvi PLACe Market uopće održan je na splitskom Starom Pazaru, uz golemi interes publike. Isto se dogodilo u Zagrebu. Na Dolcu su zagrebački chefovi kuhali već dva puta, a danas u 18 sati ponovno zauzimaju štandove.
Na PLACe Marketu na Dolcu nastupaju Bistro Apetit by Marin Rendić, Nautic club Pojoda sa chefom Christianom Misiračom, Gastronomadi, Broom 44 & Proof 33, Ficlek, SOI Fusion, Taika by Sherpa by Ivana Bekavac, restTač, Rougemarin by Marin Rendić, Meat the King, Le Central, Poke Poke, Vinkl, Cunami, Arepa, Beg’s, Al Dente i Amelie. Dakle, prilično veliki lineup s golemim rasponom žanrova i jela, od venecuelanskog street fooda preko veganskih Beyond Meat burgera do pravih steakova od odležane govedine, tjestenine, pokea, žestoke azijske hrane i tradicijskih jela. Ova lista jela koja su se dosad pojavljivalana Dolcu, dat će vam uvid u ono što možete očekivati večeras.
sipa na kremastoj palenti s bosiljkom, Grana Padanom i uljem peršina, pralina punjena bikovim repom i brie sirom na kremi od celera i šparoga u umaku od sira s jagodom
morski pas i janjeće fritule, patka i sipa
panuozzo sendviči u raznim verzijama, od Provansalske porkete i orade na savur
sendvič s gljivama, juha od brokule s fregolom sardom, pizze od kiselog tijesta
punjene paprike, pohanci s rizi bizijem, Kaiseršmarn
Štruk Lee – štrukle sa sirom u veličini dumplinga , s kineskim chili crispom, kiselo-slatkim lukom i crvenim čilijem.
srdela ili patlidžani u somunu
srdelice, soparnik
skradinski rižoto uživo
Burgeri pečeni u Green Eggu, odležani steakovi
hobotnice na galicijski, pintxo moruno s krumpirom, kroketi od gljiva patatas bravas, kozice bunuelos, huevos con chistorra
Havajski poke bowls s tunom, losom, katsu piletinom i teletinom
purica z mlincima, zagorska juha sa štruklima, domaći sir i vrhnje sa čvarcima.
jedini sushi na Dolcu
empanade s morskim psom, tostones
katsu s rižom, Beyond Meat šiš u tortilji
domaća pašta u parmezanu s ribanim tartufom
cannoli, keksi, torte