Plavi podrum zadnjih je godina održavao status jednog od tri ili četiri najbolja hrvatska restorana zahvaljujući najboljim sastojcima koji se mogu uloviti u Jadranu, ili pronaći u brdima iznad Rijeke.
Ove smo subote probali novi meni Plavog podruma, jedinog hrvatskog restorana koji je ušao u San Pellegrinov izbor 100 najboljih restorana na svijetu. Prema svemu što smo probali, Plavi podrum napokon je izašao iz sigurne zone, pa se vratio hrabrom kuhanju.
Ručak u Voloskom počeo je repovima škampa paniranim u kokicama, posluženim na redukciji buzare od škampa. Hrskava tekstura, pomiješana sa žestokom aromom i slatkim okusom škampa, čini to jelo bezuvjetno izvrsnim. Carpaccio i tartar od brancina bili su jako delikatni, dok je voloski klasik, sendvič s tunom i tartufima, očekivano briljirao.
Vrhunac ručka u Plavom podrumu predstavljala je hobotnica s grahom i kukuruzom, koja se naslanjala na veličanstveni umak od pancete. Na kraju smo još probali file divljeg brancina s komoračem, i zaista izvrsni žele od bazge s kremom od jogurta: riječ je o receptu što ga je osmislila dvadesetgodišnja Lucija Bilobrk, nova zvijjezda hrvatskog slastičarstva. Plavi podrum ponovo postavlja nove gastronomske standarde, što je dobra vijest za cijelu hrvatsku restoransku scenu.