Već u prva tri dana otkako se se otvorile restoranske terase ponovno smo se, kao i poslije prvog lockdowna, uvjerili da posjet restoranu zaista nema veze s dostavom restoranske hrane kod kuće. Uz davanje podrške restoranskoj industriji, barem je još šest jakih razloga zbog kojih je posjet dobrom restoranu neusporedivo bolji i od jako dobrih dostava.
Prvo, posjet restoranu je izlazak. Poslije više od tri mjeseca lockdowna zaista je dobro uživati u osjećaju normalnog izlaska. Drugo, posjet restoranu je prijateljska socijalna interakcija, što je u vrijeme kad mnogi još rade od kuće itekako dobrodošla promjena.
Treće, profesionalan restoranski servis može vam popraviti raspoloženje i uljepšati dan. Osim toga, puno je civiliziranije jesti iz pravih tanjura i s pravim priborom za jelo nego hraniti se iz svih onih stiropora, folija i posuda od recikliranih materijala.
Četvrto, izbor hrane u restoranu neusporedivo je raznolikiji od monotone dostave, a sastojci su u većini slučajeva svježiji nego u dostavi.
Peto, uz dobru je hranu zadovoljstvo popiti par čaša propisno posluženog vina. I šesto, najvažnije: sve što smo pojeli u prva tri dana rada terasa značajno je ukusnije od 95 posto stvari koje smo probali u dostavi.
Hrana koja putuje, da je najpažljivije zapakirana i izolirana, okusima i teksturama ne može se ni pokušati mjeriti sa svježe pripremljenom hranom. O prezentaciji da ne govorimo. To su, naprosto, tvrde činjenice.
Premda je vrijeme u prvoj polovici tjedna bilo lijepo, a jučer i neobično toplo za ovo doba godine, restoranske terase nisu pune. Nadamo se da će se vrlo brzo početi puniti.