Najjače svjetsko natjecanje chefova do 30. godine, S.Pellegrino Young Chef, ove će godine finale za regiju Jugoistočna Europa i Mediteran održati u Zagrebu. Natjecat ćes e desety mladih kuhara regionalnih finalista, koje će pratiti chefovi mentori. Natjecanje će trajati tri dana, od 7. do 9. listopada i završit će ceremonijom dodjele nagrada i gala večerom.
Ovogodišnji regionalni finalisti S.Pellegrino Young Chef Akademije, jugoistočne Europe i Mediterana su:
1. Gregory Kikis, Grčka, s jelom “The Story of Cod”
2. Ivan Tartaro, Hrvatska, “Grounded Roots”
3. Žiga Koprivc, Slovenija, “Just the two of us”
4. Emanuel Mocan, Rumunjska, “Renaissance”
5. Mojmir Marko Šiftar, Slovenija, “Stayin Alive”
6. Paweł Szulżycki, Poljska, “Painting”
7. Kovács Dominik, Mađarska, “Friend’s Ear”
8. Letizia Vella, Malta, “The Puffed Octopus”
9. Maria Zoga, Grčka, “Red Mullet in Aegan Sea”
10. Olga Feferkuchen, Izrael, “Where Israel and Ukraine Meet”
Sudački žiri čine neki od najuglednijih južnoeuropskih chefova: Iwona Niemczewska, Jeffrey Vella, Georgianna Hiliadaki, Oana Coantă i Avivit Priel Avichai. Žiri će ocjenjivati finaliste na temelju tri ključna atributa: tehničkih vještina, kreativnosti i osobnih uvjerenja, kao i potencijala kandidata da potaknu pozitivne društvene promjene kroz hranu. Pobjednik regionalnog finala natjecat će se u velikom finalu S.Pellegrino Young Chef Academy.
U Zagrebu će se dodijeliti i tri dodatne nagrade kojima S.Pellegirno želi afirmirati transformativni utjecaj gastronomije na zajednicu. To su Acqua Panna nagrada za povezanost u gastronomiji, S.Pellegrino nagrada za društvenu odgovornost, Fine Dining Lovers Food For Thought nagrada. Dobitnici tih nagrada također biti pozvani da nastupe u velikom finalu.