U petak se otvaraju dva velika restorana na moru. Paški Boškinac, s ovogodišnjom Michelinovom zvjezdicom, prije petnaestak je dana najavio da će otvoriti 15. svibnja, a isti je datum ovaj petak izabrala i Daniela Kramarić, vlasnica Plavog podruma.
Ovaj vikend počinje, dakle, gastronomska sezona na moru (u Opatiji radi i Navis, koji je krenuo 11. svibnja). Preduvjet za otvaranje ozbiljnih restorana na moru bilo je, naravno , ukidanje e-propusnica. Gospođa Kramarić rekla nam je prije nekoliko tjedana kako nema smisla raditi dok se u cijeloj zemlji ne uspostavi sloboda kretanja.
Plavi podrum uspio je tijekom lockdowna zadržati sva radna mjesta. Dok je restoran bio zatvoren, tim Plavog podruma pripremao je promjene u jelovniku, no jasno je da će jedan do najboljih hrvatskih restorana svoju ponudu i dalje temeljiti na provorazrednim svježim sezonskim sastojcima, osobito ribama i rakovima.
Plavi podrum ima dovoljno veliku terasu da bi mogao primiti puno gostiju uz razmak stolova od metar i pol. U Opatiji bi u subotu i nedjelju trebalo biti oko 23 stupnja, što znači da je došlo vrijeme za ručak ili večeru uz more.