Jutros su u zagrebački talijanski restoran Carpaccio stigle prve ovogodišnje divlje šparoge. Dolaze iz Dalmacije. Carpacciov vlasnik Vlado Lisak rekao nam je da je u četvrtak dobio oko četiri kilograma, i da bi u idućem razdoblju Carpaccio relativno redovno trebao držati divlje šparoge.
Carpaccio tradicionalno priprema bogatu salatu s divljim šparogama, fritaju sa šparogama (koja se po želji gosta može pojačati pancetom ili pršutom) i pastu sa šparogama. Uz jela od šparoga najbolje je piti nebarikirani i nemacerirani sauvignon blanc iz mlađih berbi, jer se njegove zelene note izvrsno slažu s divljim šparogama. Divlje šparoge nisu samo prvi gastronomski vjesnik proljeća: one su jedna od najomiljenijih delikatesa u hrvatskim restoranima. Sezonalnost restorana raspoznaje se, među ostalim, po divljim šparogama i vrganjima. A Carpaccio gotovo uvijek prvi ili među prvima u Zagrebu priprema i divlje šparoge i svježe vrganje.