Počinje novi izbor za Restoran godine Kulta plave kamenice. Podsjetimo, Restoran godine biraju profesionalci iz ugostiteljske industrije: chefovi, vlasnici restorana, voditelji restorana, novinari.
Svatko može glasati za pet restorana. Prvi restoran dobiva 10 bodova, drugi 8, treći 6, četvrti 4 i peti 2 boda. Nitko ne smije glasati za restoran u kojem radi ili za restoran s kojim je vlasnički povezan. Ponosni smo što drugu godinu zaredom izbor za Restoran godine podržava Jamnica.
Lista kandidata uredništva Kulta Plave Kamenice koju danas objavljujemo, ima otvoreni karakter što znači da svaki od glasača može predložiti restoran koji nije na listi i glasati za njega. Ovogodišnja lista odražava snažan oporavak restoranske industrije u 2021. godini, poslije zaista veoma teške 2020. Na našoj listi nema, kao i obično, restorana koji rade svega nekoliko mjeseci godišnje, ali glasači mogu glasati i za te restorane. Nema ni street food restorana. Rezultate izbora počinjemo objavljivati sredinom prosinca. Lani je u izboru za Restoran godine pobijedio paški Boškinac.
Agli Amici, koji je dobio Michelinovu zvjezdicu mjesec dana poslije otvaranja, u hrvatsko je ugostiteljstvo uz sjajnu hranu donio dosad najviše standarde servisa.
Boba je zasluženo već godinama jedan od najuspješnijih dalmatinskih restorana.
Boškinac je usprkos promjeni dva chefa u godinu dana uspio zadržati visoku razinu servisa i kuhanja sa specifičnim lokalnim otočnim sastojcima
Cap Aureo u rovinjskom Grand Parku briljantan je primjer modernističke visoke kuhinje
Carpaccio je već jedanaestu godinu zaredom neprekidno pun. I gosti se uvijek vraćaju.
Ganeum je neobičan spoj konobe i fine dininga, s kratkom ali mjestimično izvrsnom vinskom kartom.
Kinoteka se u samo godinu dana od instantnog fusion restorana pretvorila u restoran tehnički virtuozne visoke kuhinje.
Bernard Korak u proteklih je godinu dana postao relevantan kandidat za Michelinovu zvjezdicu
LD,s Michelinovom zvjezdicom, spada među najelegantnije restorane na jadranskim otocima
Mali bar Ane Ugarković definitivno je najomiljeniji zagrebački bistro, što pokazuje da zagrebačka publika želi jesti nepretencioznu, ozbiljno pripremljenu sezonsku hranu.
ManO chefa Matije Bogdana umjereno je konzervativan restoran autentične visoke kuhinje
ManO2 chefa Hrvoja Kroflina eksperimentalni je restoran s katkad veoma uzbudljivim rezultatima
Marina iz godine u godinu sve efektnije artikulira istarsku riblju kreativnu kuhinju
Monte je prvi hrvatski restoran koji je dobio Michelinovu zvjezdicu. Do danas je uspješno brani.
NAV je beskompromisni restoran modernističke kuhinje, kojem ide jako dobro.
Navis je postao kreativni fine dining restoran s fantastičnom terasom i vrlo dobrom vinskom listom
Nebo chefa Denija Srdoča odmah poslije otvaranja dobio je Michelinovu zvjezdicu i u samo par mjeseci postalo jedan od najspektakularnijih hrvatskih restorana.
Noel je zadržao Michelinovu zvjezdicu, uveo vegetarijanski degustacijski meni i formirao zaista fenomenalnu vinsku kartu, osobito kad je riječ o stranim vinima.
Pelegrini je sjajan fine dining restoran regionalne dalmatinske kuhinje, koji lakoćom brani Michelinovu zvjezdicu.
Pergola je jedan od najuzbudljivijih restorana kreativne kuhinje u Hrvatskoj.
Plavi podrum, kako smo nedavno napisali, već više od dvadeset godina spada među najbolje hrvatske restorane
San Rocco je klasični fine dining s najmirisnijim tartufima u zemlji
Tekka je jedini hrvatski restoran koji podjednako uspješno funkcionira na dvije udaljene adrese
Theatrium je doveo bistronomiju da razine virtuoznosti, a zatim je ponovo uveo degustacijske menije visoke kuhinje
Zijavica je primjer uspješnog modernističkog kuhanja u žanru riblje konobe
Zinfandel’s je klasični, veliki fine dining restoran u najboljem smislu te riječi
Jedini dubrovački restoran s Michelinovom zvjezdicom iz godine u godinu opravdava to priznanje