U ovim neobičnim i zaista teškim okolnostima ze restoransku industriju, izbori najboljeg restorana i chefa godina, kao i svi slični odabiri nužno su određeni i drukčijim pravilima igre koje je donijela ova godina. Prvo, neki su restorani radili smo tri mjeseca, od kraja lipnja do kraja rujna. Drugo, golema se većina restorana ove godine nije bavila razvojem menija nego čistim preživljavanjem, što je i logično.
[adsense_content_v2]
To znači da se food cost skoro svugdje smanjivao i da je dolazilo do žanrovskih promjena i prilagodbi, poput privremenog pretvaranja fine dining restorana u bistroe. Treće, razmjerno mnogo restorana se zatvorilo jer nisu mogli preživjeti epidemijsku godinu, u Zagrebu još dodatno otežanu potresom. Uvjereni smo da u ovako kompliciranim okolnostima izbori za najbolje restorane imaju još više smisla, jer populariziraju restoransku industriju. Izbor Restorana godine Kulta Plave Kamenice održava se po uobičajenim pravilima. Ponosni smo što nas ove godine u izboru prati Jamnica.
PROPOZICIJE IZBORA
U konkurenciju ulaze hrvatski restorani koji su u tekućoj godini donijeli važan pomak na domaćoj restoranskoj sceni ili su održali kontinuitet vrhunske kvalitete u cjelokupnom vođenju restorana
Sudionici izbora glasuju anketnim upitnikom putem maila
Svaki sudionik izbora glasuje za pet restorana, koje klasificira od prvog prema petom mjestu. Svako mjesto u klasifikaciji nosi određeni broj bodova: 1. mjesto – 10 bodova, 2. mjesto – 8 bodova, 3. mjesto – 6 bodova, 4. mjesto – 4 boda, 5. mjesto – 2 boda
Glasači ne smiju glasati za restorane koje vode, kojima su vlasnici ili su vlasniči povezani ili su zaposleni u njima
Uredništvo Kulta Plave Kamenice sastavlja je listu kandidata za restoran godine. Riječ je o otvorenoj listi, što znači da svaki sudionik izbora može navesti i restoran koji nije na listi vodeći se navedenim kriterijima izbora, i bodovati ga prema propozicijama
Restoran godine bit će restoran koji bude imalo ukupno najveći broj bodova