Ožujak je mjesec kamenica. Međutim, kamenice su u našim restoranima razmjerno rijetke, što je velika šteta. Kamenice bi trebale biti jedna od najprepoznatljivijh hrvatskih gastronomskih proizvoda. Upravo iz tog razloga pitali smo chefa i vlasnika jedne od najpopularnijih hrvatskih konoba, Stivena Vunića iz kvarnerske konobe Zijavica, nekoliko recepta za kamenice. Chef Vunić je tako napravio četiri sirova receptra, jedan gratinirani i jedan grilani s kamenicama kako bi mogli proslaviti sezonu kamenica.
(12 komada)
Sastojci:
Pjenjačom istucite bjelanjke u pjenastu strukturu s ginom i limunom. Krastavac prepolovite i žlicom izvadite srce i sjemenke pa djelomično oguliti koru. Narežite krastavac na sitne kockice i dodajte mu malo sirupa od borovih iglica.
Serviranje
Otvorite kamenice i pazite da nam se ne izlije more iz školjki. U svaku kamenicu stavite marinirani krastavac i žlicom dodajte snijeg od bjelanjaka i gina.
(12 komada)
Otvoriti kamenice i po želji ih pokapajte limunovim sokom
(12 komada)
Sastojci
Jabuku i kivi izrežite na sitne kockice i sve skupa marinirajte u limunu.
Serviranje
Otvorite kamenice i u svaku ubacite mariniranu jabuku i kivi, pospite usitnjenim listićima korijandera i sjemenkama nara.
(12 komada)
Sastojci
Iscijedite sok naranče, narežite jabuke na tanke štapiće, a celer na polumjece i ubacite u zdjelu s vodom punom leda kako bi ostali hrskavi.
Serviranje
Otvorite kamenice, ulijte sok od naranče da prekrije dno mesa kamenice i pospite hrskavom jabukom i celerom. Zatim naribajte koricu limete i dodajte im jedan kolutić svježeg čilija. Sve skupa pokapati maslinovim uljem.
(12 komada)
Sastojci
Ljutiku narežite i s malo svježeg čilija lagano popržite na tavi s maslacem da postane prozirna. Dodajte liker od koromača i pustite 40-tak sekundi. Ubacite sve u mikser s još malo maslaca i krušnim mrvicama. Špinat blanširajte 30-ak sekundi i ubacite u ledenu vodu da se ohladi, a iz kamenica izlijste more. U kamenice stavite malo blanširanog špinata i prekrijte sa smjesom za krustu. U pleh stavite deblji sloj soli, na sol složite kamenice da se ne bi prevrtale i da bi se ravnomjerno zapekle. Pecite na 200 stupnjeva dok ne dobiju zlatnu boju.
(12 komada)
Sastojci
Prvo napravite smeđi maslac, prokuhajte maslac na srednje jakoj vatri da potamni i dobije orašasti miris, pazite da ne zagori. Papriku nauljite i pecite dok dobro ne pocrni, izvadite iz pećnice, pokrijte pleh aluminijskom folijom i pustite da se ohlade, tako će se lakše guliti. Ogulite pečene paprike i izrežite ih na sitne kockice. Svježi đumbir ogulite, najbolje žlicom, pa ga blendajte s acetom balsamicom. Pecite kamenice na roštilju s kockicama paprike, smeđim maslacem i marinadom od aceta. Na kraju pospite svježim peršinom i par kapi limuna.