Lani se govorilo da će novi Michelin za Hrvatsku izaći oko Uskrsa 2022. No, od tog se datuma odustalo jer inspektori nisu stigli obići dovoljno restorana, osobito na Jadranu. Zatim smo dobili službenu pismenu obavijest da novi Vodič za Hrvatsku izlazi sredinom ljeta, najvjerojatnije krajem srpnja, da bi se sada pojavila informacija o kraju lipnja kao mogućem datumu objavljivanja hrvatskog Michelina za 2022. godinu U svakom slučaju, ušli smo u sezonu iščekivanja novih zvjezdica.
Hrvatska, podsjetimo, sada ima deset Michelinovih zvjezdica, a one u većini slučajeva, od Montea do 360, restoranima osiguravaju gužve pred vratima i na rezervacijskim listama. Evo trinaest potencijalnih kandidata za nove Michelinove zvjezdice. Valja naglasiti da su iznenađenja uvijek moguća.
Argumenti za: Cap Aureo vjerojatno je najbolji restoran u Hrvatskoj, s virtuoznim modernističkim kuhanjem Jeffreya Velle, izvrsnim sezonskim sastojcima i vrlo dobrom vinskom listom.
Argumenti protiv: Kad je riječ o razini jedne zvjezdice, ne vidimo ni jedan argument protiv
Argumenti za: Nav Tvrtka Šakote gastronomski je najmoderniji i najuzbudljiviji restoran u Hrvatskoj. Šakota već godinama pobjeđuje u relevantnim izborima za najboljeg hrvatskog chefa.
Argumenti protiv: Nav je u servisu i vinskoj karti radikalno neformalan
Argumenti za: izvrsni, progresivni, autorski degustacijski meniji, odlična vinska karta, atraktivan interijer.
Argumenti protiv: stanoviti žanrovski nesklad između degustacijskih menija i konvencionalnih jela s karte steakova i riba.
Argumenti za: Briljantno autorsko kuhanje Marine Gaši; Marina je vjerojatno najbolji riblji restoran u Hrvatskoj
Argumenti protiv: neformalan servis, korištenje nekih sporednih sastojaka koji ne pripadaju ozbiljnoj gastronomiji, vinska karta koja katkad izgleda kao work in progress
Argumenti za: Mano je možda najprofesionalniji fine dining restoran u Zagrebu. Hrana je uvijek vrhunska i dorađena do zadnjeg detalja.
Argumenti protiv: Jelovnik se prerijetko mijenja
Argumenti za: Chef Fabricio Vežnaver kuha maštovito, originalno i tehnički kompetentno.
Argumenti protiv: Neformalan servis. Pergolin poslovni model ukinuo je dobar dio klasičnog restoranskog servisa, kao i poslovni modeli Nava i Marine
Argumenti za: Fenomenalno, duhovito i hedonističko, lokalno/internacionalno kuhanje chefa Filipa Horvata
Argumenti protiv: Žanrovsko žongliranje između bistroa i fine dininga
Argumenti za: Izvrsna, senzualna klasična visoka kuhinja Ane Grgić Tomić, najljepša blagovaonica u Hrvatskoj.
Argumenti protiv: Pitanje je može li Zagreb dobiti više od jedne nove zvjezdice. A konkurencija je velika
Argumenti za: Moderno, mikrolokalno kuhanje chefa Koraka, koji uživa dobru reputaciju u međunarodnim profesionalnim krugovima. Fantastičan ambijent.
Argumenti protiv: meni se rijetko mijenja; budući da u kuhinji radi malo ljudi, zna se dogoditi da je ritam izlaska tanjura prespor.
Argumenti za: Možda najljepša terasa na Jadranu, svjetski vrijedna vinska karta, prvorazredni sastojci i činjenica da Dubrovniku kao najpoznatijoj hrvatskoj turističkoj destinaciji treba još barem jedna zvjezdica.
Argumenti protiv: kuhanje u Nautici jest kompetentno ali odveć konvencionalno.
Argumenti za: Matsunoki je odličan restoran s beskompromisno dobrim sastojcima. Hotelska kuća Jadranka snažno radi na dobivanju međunarodnih gastronomskih priznanja
Argumenti protiv: Matsunoki je nedavno izgubio chefa Sašu Pribičevića, koji je bio srce tog restorana. Vidjet će se je li Matsunoki uspio održati visoke standarde.
Argumenti za: Najbolji svježi i sezonski sastojci na Jadranu, od uvijek živih škampa do prvih bijelih tartufa. Izvrsna vinska lista.
Argumenti protiv: Plavi podrum nije formatiran kao Michelinov restoran. Plavi podrum je demokratski restoran, u kojem gost može sjesti samo na tanjur rižota sa škampima i čašu vina.
Argumenti za: Autentično romantični dalmatinski ambijent, spektakularan hotel, vrhunsko kuhanje chefa Ante Udovičića, činjenica da srednjodalmatinski otoci i Split nemaju ni jednu zvjezdicu.
Argumenti protiv: Lemongarden u mnogočemu nije formatiran po Michelinovim kriterijima, servis zna biti površan i neljubazan, vinska lista svojedobno je bila, blago rečeno, prilično neprikladna.
.