Ulazimo u punu sezonu svježeg začinskog bilja. Tržnice, vrtovi i balkoni puni su mirisa bosiljka, mente, timijana, kopra. Začinsko bilje ne morate koristiti samo u kuhanju slanih jela, gotovo sve aromatično bilje može se koristiti u desertima. Sladoledima, kremama, pecivima, ali i u koktelima i osvježavajućim napicima. Donosimo dva klasična proljetna recepta koji fenomenalno dočaravaju proljeće i ljeto s bosiljkom, mentom i timijanom.
Ovaj delikatni desert inspiriran je indijskim receptom, mlijekom infuziranim bosiljkom koji se djeci daje navečer prije spavanja.
Sastojci
Mlijeko, mahune vanilije, sjemenke vanilije, koricu limuna i polja vrhnja stavite u mali lonac i lagano zagrijavajte d10 minuta. Mora se reducirati za trećinu ali smiju se vidjeti samo sitni mjehurići. Ni slučajno ne smije zakuhati
Uklonite s vatre, izvadite mahune vanilije pa umiješajte nasjeckani bosiljak i želatinu, miješajte dok se želatina ne otopi. Pustite da se malo ohladi, pa stavite u hladnjak. Povremeno miješajte dok se hladi. Dovoljno se zgusnulo kad mješavina ravnomjerno prekrije poleđinu žlice.
Izvadite kremu iz hladnjaka i procijedite ili uklonite jedan po jedan list bosiljka. Ako ste totalni obožavatelj bosiljka, možete ostaviti listove u kremi.
Preostalo slatko vrhnje umutite sa šećerom u prahu, miksajte dok ne dobijete čvrste vrhove pa pomiješajte s kremom. Stavite u kalupe, pokrijte i barem sat vremena hladite u hladnjaku.
Prije posluživanja kalupe s pana cottom uronite u vruću vodu. Pokrijte tanjurićem na kojem ćete posluživati pa okrenite. Ukrasite s par listića bosiljka. Možete poslužiti s malo ljetnog voća, ovisno od sezoni. Od jagoda i borovnica preko bresaka, nektarina do smokvi.
Ova mirisna proljetna slastica spaja dvije arome začinskog bilja i zvijezdu svibnja, jagodu.
Za tijesto
Za nadjev
Za glazuru
Za slaganje
Tijesto
Umijesite tijesto. U multipraktiku kratko smiskajte brašno, šećer, sol, timijan i maslac. Dodajte jaja pa žumanjak, jedno po jedno, miksajući kratko između svakog dodavanja. Miksajte dok se jaja skroz ne uklope i ne dobijete grudasto tijesto dovoljno meko da možete raditi s njim.
Tijesto izvadite iz multipraktika na pobrašnjenu površinu, malo promijesite i oblikujte spljošteni disk. Zamotajte u plastičnu foliju i hladite sat vremena. Tijesto možete čuvati u hladnjaku do tri dana.
Nadjev
Narezane jagode stavite u zdjelu, dodajte šećer, škrob, timijan i limunov sok pa protresite da se jagode ravnomjerno prekriju.
Glazura
U malom loncu pomiješajte šećer i vodu. Zagrijavajte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi, ne smije zakuhati. Pojačajte vatru na srednju i kuhajte dok se sirup ne zgusne dovoljno da prekriva poleđinu žlice, trebat će oko 5 minuta. Maknite s vatre. Dodajte ekstrakt mente i grančice mente. Procijedite. Ako vam ostane višak glazure, možete je čuvati u dobro zatvorenoj teglici u hladnjaku do dva tjedna.
Slaganje
Rešetku u pećnici stavite na srednju poziciju i zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj površini. Izrežite krug promjera 30-tak centimetara.
U sredinu kruga složite jagode, ostavite prazno oko 2,5 centimetra od ruba. Savijte rub tijesta prema sredini tako da napravi falde. Premažite umućenim jajetom i pospite s malo demerare.
Pecite oko 30 minuta ili dok ne dobijete čvrste rubove. Pustite da se malo ohladi pa polijte s malo još tople glazure i poslužite.