Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

PODRAVKIN TEČAJ PRILOGA UZ KOBASICE Sauerkraut s ginom i jabukama moderna je verzija tradicionalnog kiselog zelja

sauerkraut-kiselo-zelje-kobasice

Kiselo zelje vjerojatno je najtradicionalniji prilog koji se može zamislti uz sve vrste svinjetine. Bilo da je riječ o pečenicama, češnjovkama, roštiljkama, krvavicama ili bunceku, kiselo zelje u svim se ovim slučajevima gotovo automatski servira kao prilog.

U Alsaceu, jednoj od najvažnijih destinacija za suhomesnate proizvode na svijetu, razvijen je cijeli katalog recepata za svinjetinu s kiselim zeljem, koji se pripremaju satima, a često se u formi casserolea dovršavaju u pećnici.

Mi smo se odlučili za moderniju verziju dinstanog kiselog zelja, impregniranog aromama gina, najpopularnijeg bijelog pića današnjice. Zbog herbalne aromatike gin izvrsno ide uz okuse i mirise dima, dok je kiselina njegov najprirodniji pratitelj: kokteli s ginom vrlo se često poslužuju s koricama i sokom citrusa. Kiseli kupus sa ginom i jabukama promijenit će predodžbu o sauerkrautu kao rustikalnom, teškom jelu agresivnog okusa.

Sauerkraut s ginom i jabukama

kiselo-zelje-kobasice

Sastojci

  • 1 kg ribanog kiselog zelja
  • 250 g luka srebrenca, sitno nasjeckanog
  • 100 g dimljene slanine , narezane na kockice
  • 1 slatka jabuka, naribana
  • 1 dl gina
  • 10 zrna borovice
  • 10 zrna crnog papra
  • 1 zvjezdani anis
  • 10-tak listova svježe kadulje
  • 2 lista lovora
  • 1 žlica smeđeg šećera
  • malo  ljute crvene dimljene paprike
  • 500 ml suhog bijelog vina
  • sol
  • papar
  • maslinovo ulje 

Zelje isperite pod jačim mlazom hladne vode da biste ublažili žestoki miris. Ocijedite i ostavite  sa strane. U većoj rajngli zagrijte maslinovo ulje, pa na blagoj vatri pržite luk koji ste posolili. 

Poslije desetak minuta dodajte slaninu. Kad luk lagano posmeđi a slanina pusti svoj božanstveni miris i postane hrskava, dodajte kadulju, borovicu, anis, crni papar i crvenu papriku. Promiješajte i pustite da začini zamirišu. Dodajte šećer i popržite ga. Pojačajte vatru i zalijte ginom. Gin se može zapaliti, što nije loše ako ukućanima želite prirediti show cooking.

Čekajte da gin ishlapi pa ubacite kiselo zelje. Pustite da se dinsta u vlastitom soku. Kad tekućina ispari ulijte pola litre vina, koje ne bi trebalo biti prekiselo (izbjegnite sauvignone). Pirjajte još dvadesetak minuta. Želite li da sauerkraut dobije malo jače tijelo, podlijte s dva do tri decilitra mesnog ili pilećeg temeljca. Jelo je gotovo kad ima još nešto soka ali nije jušno. Još malo popaprite i provjerite treba li dosoliti, ovisno o slanosti kiselog zelja koje koristite. 

pepica-majstor-kobasice

Sauerkraut s ginom dobro će se složiti s hrskavo pečenim, umjereno ljutim kobasicama Pepica iz serije Grill Majstor. Da bi ovo jelo bilo kompletno trebat će vam dosta čvršćeg, gustog kruha poput kukuruznog ili sourdougha. I naravno, senf  ili kondiment na bazi senfa. Samoborska muštarda i dalje je naš čvrsti favorit.

U Alsaceu, u Njemačkoj i Austriji uz kiselo zelje redovito poslužuju polusuhi rizling, jer njegovi voćni, slatko-kiseli okusi zaokružuju zelje i fino se slažu s prirodnom slatkoćom svinjetine. No, vrijedi pokušati i s nekom od punijih a svježih graševina koje, uostalom, predstavljaju izvrsnu vrijednost za novac. 

ČOKOLADA
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
  • BUZZ
  • RESTORANI
  • VINO
  • HOTELI
  • MIKSOLOGIJA
  • KONTAKT
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

PODRAVKIN TEČAJ PRILOGA UZ KOBASICE Sauerkraut s ginom i jabukama moderna je verzija tradicionalnog kiselog zelja

by Promo time to read: 2 min