Masa i Per Se nalaze se na četvrtom katu Time Warner Buildinga, na zapadnoj strani Central Parka. Masa chefa Mase Takayame omakaserestoran, japanske visoke kuhinje, posvećen poglavito sushiju i sashimiju, kojeg profesionalci već dugo godina smatraju najboljim restoranom na svijetu, o čemu je Anthony Bourdain pisao u jednoj od svojih knjiga. Per Se chefa Thomasa Kellera jedan je od najvažnijih američkih restorana u povijesti. Oba restorana drže tri Michelinove zvjezdice.
U Masi smo prije desetak godina dvaput ručali. Gastronomsko iskustvo toliko je intenzivno i jedinstveno da trajno mijenja kriterije okusa (poslije Mase neko vrijeme ne želite ići u restorane jer vam sve izgleda bijedo). Oba smo puta platili oko 1300 dolara za dvoje; Masa je već u ono vrijeme imala reputaciju ne samo najboljeg nego i uvjerljivo najskupljeg restorana u New Yorku. U Per Seu smo istog ljeta platili značajno manje.
Masa i Per Se ovih su dana podigli cijene svojih jelovnika ili točnije, uveli nove menije s najvišim cijenama dosad. Novi meni u Masi košta 800 dolara po osobi, bez poreza i bez pića. Masa je zadržala i prijašnji meni, koji košta 655 dolara po osobi. Novi se meni, kažu u Masi, razlikuje po tome što uključuje tataki od najmasnije wagyu govedine i još jedno jelo od tora.
No, radi se o lošem izgovoru za uvođenje skupljeg jelovnika, budući da je tataki od wagyua i ranije bio opcija koja nije bila uključne u cijenu. Vaš bi vas kuhar (svaki stol ima svog chefa) naprosto pitao želite li doplatiti stotinjak dolara za wagyu.
Jedina stvarna novost u Masinom najskupljem meniju jest činjenica da vam taj meni jamči mjesto za svega deset stolica za sushi barom. A gledati Masine kuhare kako pripremaju sushi i sashimi zaista jest spektakl. Eater izvještava da je Masa već primila vrlo mnogo rezervacija za menije od 800 dolara.
Ako, dakle, dvoje ljudi jedu u Masi, samo hrana će ih koštati 1600 dolara. Na to moramo dodati porez, koji nije izražen u cijeni menija pa, budimo skromni, buteljku ne preskupog vina, premda jedna butelja uglavnom nije dosta uz Masin trosatni ručak koji obuhvaća više od dvadeset jela. Sve ovo znači da dvoje ljudi ne mogu jesti u Masi za manje od 2000 dolara, što po današnjem tečaju iznosi oko 12.800 kuna. Uz malo više vina, koktele ili par čaša šampanjca, račun će narasti do 15 tisuća kuna za dvoje.
Per Se je, pak, zadržao svoj standardni degustacijski meni koji košta 355 dolara po osobi, bez vina i bez poreza, i koji tipično sadrži sedam do devet jela. Gospodin Keller uveo je, međutim, novi veliki degustacijski jelovnik s petnaest do trideset jela, koji je skuplji čak i od Mase, jer košta 850 dolara. Cijela prva njujorška restoranska liga digla je cijene cijene zbog većih troškova rada i naminirnica nakon pandemije. Prosječan rast cijene menija u Le Bernardinu i konkurentnim restoranima je 20 do 70 dolara po osobi.
No, Eater smatra da su Masa i Per Se svojom politikom cijena odlučili eliminirati sve goste osim male grupe superbogatih: radi se, dakle, o namjernom socijalnom stratificiranju kroz neizdrživo visoke cijene.
Eater, naposljetku, opravdano cinično podsjeća da je Masa za vrijeme lockdowna dobila državnu pomoć od pet milijuna dolara. Potpuno je jasno da Masa Takayama i Thomas Keller novim menijima neće povećati svoj društveni ugled, kao ni popularnost u profesionalnoj zajednici.