Danas smo posjetili stanciju San Antonio u Vodnjanu. Riječ je o jednom od najambicioznijih domaćih proizvođača maslinovih ulja.
Vlasnik, Puljanin Marijan Marjanović, ispričao nam je jednu zanimljivu i nažalost tipičnu dogodovštinu s Kvarnera. Čovjek je jeo u popularnom restoranu s dobrom hranom.
Međutim, sva su maslinova ulja stajala na stolovima izloženima ljetnom suncu. “Bilo mi je užasno žao što konobari ne znaju i što im nitko nije rekao da vrhunsko ulje upravo pretvaraju u neupotrebljivo užeglo smeće,” sažeo je problem gospodin Marjanović.
Marjanovićev kvarnerski slučaj nije iznimka nego pravilo. Barem devedeset posto hrvatskih lokala, od pizzeria i roštiljarni, preko nacionalnih restorana i bistroa, do klasičnih ribljih restorana, bezbrižno ostavlja boce ulja na suncu. I tako ubijaju ulje, vrijeđaju potrošače, kompromitiraju brendove vrhunskih maslinovih ulja i razbacuju se novcem, jer su dobra hrvatska ulja uglavnom skupa.
Stoga molimo restoratere i konobare da nikad ne ostavljaju boce ulja na suncu i da ih ne drže kraj roštilja, jer preduga izloženost vrućini izaziva sličan učinak kao izloženost suncu.