“Nove generacije nosit će promjee, i moramo ih što bolje educirati,” tvrdi irski chef JP McMahon. Njegov restoran Ainar u Galwayu, koji ima jednu Michelinovu zvjezdicu i bavi se strogom terroirskom kuhinjom, došao je u medije jer je chef uveo dječji degustacijski meni koji kšta 75 eura.
Nije riječ o pomfritu i pohanoj piletini, već o tek donekle prilagođenoj progresivnoj lokalnoj kuhinji kojom se JP McMahon inače bavi u Ainaru. Cijena je zapravo osnovna cijena za degustacijski meni, jer u Ainaru se naručuje isti meni za cijeli stol. Ako gosti dođu s djecom, i ako djeca ne jedu, plaćaju isto. Izuzetaka nema, kao ni biranja jela.
“Obitelji često dolaze kod nas, primamo djecu svih uzrasta. Degustacijski meni traje oko tri sata. I vaša djeca kao i vi žele se osjećati ugodno i poštovano tijekom cijele večere. Zato smo za njih napravili kraći i malo prilagođeni meni, u kojemu mogu uživati i njihovi roditelji,” objašnjavaju u Ainaru prilikom rezervacija. Dakle, ako dolazite s djecom, odmah naručite dječji meni, dobit ćete najbolje od kuhanja JP McMahona, a nećete zakinuti djecu.
“Mi smo mali restoran, s 20 mjesta, Ako vaše dijete zauzme mjesto da ne jede, moramo predvidjeti naplatu određene svote,” piše na web stranici restorana. U dječjem degustacijskom meniju, koji roditelji mogu proširiti s četiri na više sljedova uz nadoplatu od 35 eura a mogu dobiti i vinski pairing, kreativna su jela od samoniklog bilja, divlje ribe i divljači zapadne Irske.