I ove je godine u Dalmaciji berba počela ekstremno rano. Okej, ne baš u srpnju kao u jednoj od prethodnih godina, ali sredinom kolovoza pošip i druge bijele sorte brale su se i na otocima i na kopnu.
Zanimljivo je da niz ranih berbi nije kompromitirao karakter pošipa, nego je, naprotiv, pošip postao prosječno najskuplje hrvatsko vino na tržištu, jer ga je sve do epidemije bilo premalo. U današnjem pregledu berbe 2020. bavimo se pošipom i internacionalnim sortama. Za tri tjedna objavit ćemo poseban pregled berbe plavca malog.
“Drugo dio kolovoza proveli smo borbeno i udarno. Mislim da smo završili jednu izvrsnu berbu, o čemu svjedoče i brojke. pH se drži ispod 3,5, varira između 3,3 i 3,45, kiseline idu od 6 do 6,6 grama, šećeri iznose od 90 do 95 oecshlea, dok je urod manji nego ranijih godina pa ne prelazi više od kilogram i pol po trsu, što za kriterije pošipa zaista nije previše. Berba je krenula otprilike tjedan dana ranije nego inače. S obzirom na sve analitičke parametre, kao i na činjenicu da su moštovi vrhunske kvalitete, jako se veselim pošipima iz 2020. godine.
Načelno govoreći, na Komarni smo imali sušnu vegetacijsku sezonu, što se posebno odrazilo na rane sorte kod kojih je vegetacija kasnila. Na Komarni nije bilo padalina od 12. lipnja pa do 5.kolovoza, dakle puna dva mjeseca. U kolovozu je prvo u jednom danu palo 50 litara kiše po kvadratnom metru, a u idućih desetak dana još dva puta po dvadeset litara. Stoga smo, da bi izbjegli sušni stres loze, morali navodnjavati rane sorte, I to već od početka srpnja. Berbu smo otvorili 14. kolovoza s viognier, da bi nastavili 19. kolovoza s pošipom.
Krajem kolovoza završili smo sa zadnjim tablama pošipa, koje ćemo koristiti za Nonno, našu kompleksniji Pošip. Pretkraj kolovoza pobrali smo i syrah, a još nešto ranije syrah za rose Rusula.
Ove smo godine imali ponešto problema s pepelnicom; mi smo u sustavu ekološke proizvodnje pa su nam alati za suzbijanje bolesti ograničeni. Prema informacijama koje smo dobili do kolega iz južne Dalmacije, ove je godine pepelnica nešto rasprostranjenija nego ranijih godina. Rizman je taj problem riješio na selekcijskom stolu, gdje smo eliminirali oko deset posto uroda. Kiseline kod bijelih sorti jako su dobre: pošip je dosegnuo čak sedam grama, viognier oko 6,5 a chardonnay minimalno 6. Kad je riječ o crnim sortama, tribidrag se vrti oko 7,5 prije fermentacije. Šećeri su nešto viši, pa očekujem da će tribidrag dati punije vino nego u ranijim berbama.
Na Korlatu smo u ovoj vegetacijskoj godini imali standardnu količinu oborina, koja je do kraja ožujka iznosila oko 90 litara po kvadratnom metru što je omogućilo obavljanje svih ampelotehničkih i agrotehničkih radova u optimalnim rokovima, te je osiguralo dostatnu akumulaciju vode u inače oskudnom i ocjeditom tlu. Prosječne temperature u vrijeme mirovanja loze kretale su se na uobičajenom nivou od oko 9 stupnjeva. Takvi su uvjeti rezultirali uobičajenim kretanjem vegetacije 10. travnja, što je tek pet dana kasnije nego 2019. godine. Znatno suši travanj i svibanj,s čak 80 posto manje kiše nego lani, rezultirao je nešto slabijim prirastom zelene mase i početkom cvatnje 4. lipnja, što je tri dana kasnije nego prošle godine. Sama cvatnja protekla je u gotovo idealnim uvjetima. U drugoj polovici lipnja pala je značajnija količina oborina, skoro 90 litara po kvadratnom metru, što je značajno utjecalo na formiranje grozdova poslije cvatnje i na prirast lisne mase.
Ukupno govoreći, u vegetacijskom period od travnja do kolovoza palo je 40 posto manje kiše od prosjeka, što je uz srednju dnevnu temperaturu od 20,5 stupnjeva dovelo do šaranja bobica 21.srpnja. Važno je da je Korlat zabilježio vrlo povoljan raspored oborina, što je, uz razmjerno visoku temperaturu, dovelo do desetak posto većeg uroda nego 2019. godine.
Prva mjerenja šećera, kiselina I pH ukazuju na sličnu dinamiku dozrijevanja kao I lani. U berbu smo krenuli s merlotom, početkom rujna. O vremenskim prilikama tijekom rujna zavisi hoćemo li prosušiti i grožđe u vinogradu kako bismo proizveli popularni Merlot Boutique. Nadalje, ako rujan bude suh I topao, očekujemo da će i ove godine mlada vina s Korlata biti iznimno kvalitetna.