Nedavno smo u Deliciiijinim dućanima vidjeli Noir Noisettes, Lindtovu tamnu čokoladu s lješnjacima. Na gornjem rubu omota istaknuta je riječ new. Švicarski Lindt proizvodi niz čokolada s lješnjacima. Među popularnijima je svakako čokolada iz serije Les Grandes, koja sadrži 34 posto lješnjaka. Noir Noisettes manje je raskošan proizvod, s 20 posto uglavnom cijelih, ugodno hrskavih lješnjaka.
Noir Noisettes tamna je i mnogo zanimljivija verzija klasične Lindtove mliječne čokolade s lješnjacima. Važno je da je Noiir Noisettes uspjela pogoditi onaj osjetljivi balans masovno komercijalne slatke čokolade i gorke čokolade za gurmane.
Ona je dovoljno slatka da je nitko ne odbije i dovoljno tamna i karakterna da zadovolji ljude koji načelno ne vole mliječne čokolade, a posebno se groze čokolada poput Milke i Dorine. Noir Noisettes sjajno ispunjava taj mali međuprostor u kojem se podudaraju ukusi dvije sasvim različite skupine čokoholičara.
Utoliko je Noir Noisettes s 49 posto kakaa, predodređena za uspjeh, baš kao i druge laganije i slađe Lindtove čokolade poput Excellence 70% Mild. Noir Noisettes košta 17 kuna za 100 grama, što je dvije kune manje od uobičajne cijene Lindtovih Excellence čokolada.
Lindtovu crnu s lješnjacima danas smo probali uz jedan elegantni plešivički crni pinot i jedan gusti pelješki plavac. Čokolada je u oba slučaja osvježila vino i dala mu dodatnu, atraktivnu dimenziju. Tamne čokolade i crna vina definitivno spadaju među klasične pairinge moderne gastronomije.